1500e Chessity-diploma uitgereikt, helft Westlandse cursisten is vrouw

Cultuur
Theo Duijvesteijn (zittend vooraan) ontving het 1500e Chessity-diploma. Op de foto staan ook vier van de vijf trainers, maar ontbreken vijf vrouwelijke cursisten.
Theo Duijvesteijn (zittend vooraan) ontving het 1500e Chessity-diploma. Op de foto staan ook vier van de vijf trainers, maar ontbreken vijf vrouwelijke cursisten. (Foto: Ard Dekker)

Maandag 15 april werd de door Stichting Schoolschaak Westland en Schaakmat Westland georganiseerde schaakcursus van tien lessen voor volwassen feestelijk afgesloten. Theo Duijvesteijn ontving het 1500e diploma Chessity, dat vanaf 2016 in onze regio wordt uitgereikt en alle 18 cursisten (waarvan 50% vrouw) ontvingen één of meer diploma’s: veertien diploma’s Stap 1, zes diploma’s Stap 2 en 67 diploma’s Chessity.

De trainers genoten van het enthousiasme van de cursisten die het allemaal volhielden tot en met de laatste les. “Ik heb samen met mijn zoon de schaakcursus gevolgd”, vertelt een deelnemer. “Met aanstekelijk enthousiasme vertellen de leraren over het schaakspel en leren ze je de vele variaties van het schaakspel zien. Klein minpuntje: het verslaan van mijn zoon is een stuk lastiger geworden.”

Verslavend spel

Iemand anders licht toe: “Als je van schaken houdt, dan hoef je je nooit te vervelen.” Ook gehoord: “Schaken is voor mij ontwikkeld van een leuk spelletje tot een serieuze hobby.” 

Een deelnemer zonder enige kennis van schaken is naar eigen zeggen ‘verslaafd’ geraakt: “Zonder enige kennis van schaken gestart, het spel heeft mij gepakt. Schaken is verslavend en een erg leuk spel!”

Dat komt onder meer door de veelzijdigheid van het spel, beaamt een medecursist: “Ga schaken, laat je verrassen door de veelzijdigheid en het laat je niet meer los.” 

En de cursusleiders spelen ook een belangrijke rol: zij “hebben hun enthousiasme voor - en hun plezier in de schaaksport goed weten over te brengen op de cursisten, die hierdoor besmet zijn geraakt met het schaakvirus!”

Toernooitje

Tijdens de afsluiting werd door dertien cursisten een toernooitje gespeeld van drie partijen. Ferry en Margo scoorden 100%. Diverse cursisten hebben aangegeven dat ze de smaak te pakken hebben en in september lid worden van Schaakmat Westland. Zie www.westlandschaakt.nl.