Westlandse 65-plussers verzot op motorrijden

Cultuur
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Copilot)

In gemeente Westland hebben bovengemiddeld veel 65-plussers een motorfiets. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek. Als het aankomt op motorliefde onder 65-plussers staat Zuid-Holland van alle provincies met ruim 38 motorfietsen per duizend inwoners een beetje onderaan het lijstje. Maar in Westland zijn er maar liefst 48,8 motorfietsen per duizend inwoners. Dat zijn er zo’n 5660 in totaal.

Het aantal 65-plussers dat zich op de Nederlandse wegen waagt met een motorfiets is in heel Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijging

Begin 2024 stonden er maar liefst 108 duizend motorfietsen geregistreerd op naam van iemand van 65 jaar of ouder. Dit betekent een opvallende stijging van 54 procent ten opzichte van vijf jaar eerder. Deze toename staat in schril contrast met de trend onder de 45- tot 55-jarigen, waar het motorbezit juist met 19 procent is afgenomen.

Vooral 75- tot 85-jarigen hebben steeds vaker een motorfiets op hun naam staan

Het totale aantal geregistreerde motorfietsen in Nederland bedroeg op 1 januari 703 duizend, wat neerkomt op een stijging van 9 procent ten opzichte van vijf jaar eerder. Opvallend is dat vooral de oudere leeftijdsgroepen hun liefde voor motorrijden hebben ontdekt. Vooral 75- tot 85-jarigen hebben steeds vaker een motorfiets op hun naam staan, met een indrukwekkende toename van 80 procent sinds 2019.

Niet alleen het bezit van motorfietsen onder ouderen is gestegen, maar ook het aantal motorrijbewijzen in deze leeftijdsgroep is toegenomen. Begin 2024 hadden maar liefst 370 duizend mensen van 65 jaar en ouder een Nederlands motorrijbewijs, wat neerkomt op een stijging van 28 procent ten opzichte van vijf jaar eerder.

Oudere vrouwen

Interessant is ook de verschuiving in het motorfietsbezit naar leeftijd en geslacht. Gemiddeld is nu 2 op de 10 motorrijbewijshouders vrouw, waarbij vooral het aantal oudere vrouwen met een motorrijbewijs significant is toegenomen.

Hoewel Zuid-Holland en Noord-Brabant de meeste geregistreerde motorfietsen hebben, staat de provincie Drenthe bovenaan als het gaat om het motorfietsbezit per duizend volwassen inwoners. Hier zijn maar liefst 68 motorfietsen per duizend volwassenen aanwezig.