Iedere renner kan geld verdienen in Poeldijk

Nieuws
"Van links naar rechts Gerard van der Valk, Jan Swank, Patrick Plooij en Kees van der Zanden vormen het wielercomit\u00e9 van Poeldijk." (Foto: "JdG")

Zondag 28 juli gaan voor de 70e maal de wielrenners in Poeldijk van start om er hun rondjes door de dorpskern te rijden. Net als bij de overige criteriums in het Westland verloopt bij de nieuwelingen e inschrijving stroef. De junioren zijn al uit het programma gehaald. Bij de Elite/Beloften/Amateurs en Profs B zijn al meer dan 80 aanmeldingen en dat is een goed teken om strijd te zien voor het publiek.

Waar in andere Westlandse kernen een jubileumronde extra activiteiten georganiseerd worden houdt Poeldijk het bij de 70ste wielerronde sober. “Het is nogal eenvoudig uit te leggen”, stelt Gerard van der Valk die samen met Jan Swank, Kees van der Zanden en Patrick Plooij het Poeldijkse wielercomité vormt. “Wij rijden op zondag en dat is niet de geschikte dag om extra dingen te organiseren. Bovendien hebben wij er de ruimte niet voor en zijn niet gekoppeld aan de feestweek. Wij houden het dus bij het wielrennen en er is voor de coureurs in Poeldijk genoeg te verdienen. De premiepot is goed gevuld en bij ons worden de premies verdeeld. Is er een groep weg van bijvoorbeeld acht man en zijn er tien premies. Dan zijn er vijf voor de kopgroep en de volgende groep kan ook vijf premies verdienen. Zo blijf je strijd houden en dat willen niet alleen wij, maar ook het publiek zien.” Poeldijk heeft een rondje van 1025 meter met start en finish aan de Jan Barendselaan. Via de Rijsenburgerweg en Kerklaan rijden de coureurs de finishstraat weer in. De Rijsenburgerweg is net onder handen genomen door de gemeente met riolering werkzaamheden. Wat niet betekend dat de weg optimaal is. “Volgend jaar wordt deze weg in zijn geheel opgeknapt als de te bouwen woningen klaar zijn. Het is redelijk goed te berijden, de grootste putten worden dichtgemaakt. Alleen moet het zand wel verwijderd worden. Ik denk wel dat de gemeente daar zorg voor draagt”, aldus Kees van der Zanden.

Samenwerking

De wielerronde van Poeldijk zit tussen twee kerkdiensten in. Als het eertse startschot om 11.00 uur klinkt zal er nog geen muziek gedraaid worden. “Wij krijgen een seintje als de kerkdienst is afgelopen”, laat Jan Swank weten. “De kerkgangers worden geholpen met het oversteken en voor auto’s gaan de hekken even open. Als dat achter de rug is gaat de muziek pas aan. Deze samenwerking werkt al jaren goed. Om 18.00 uur moet het wielrennen afgelopen zijn voor de volgende kerkdienst. Deze kerk ligt midden in het parcours en ook dat gaat al jaren naar ieders wens.” Of er volgend jaar nog Nieuwelingen in Poeldijk mogen starten is nog maar de vraag. De inschrijving vooraf loopt nog niet naar wens. “Wij hebben de junioren al uit het programma gehaald, daar waren pas 4 inschrijvingen. Daar organiseer je geen koers voor. Bij de Elite/Beloften/Amateurs en Profs B loopt het goed. Onder hen zijn zes renners uit Australië die hebben ingeschreven. Zij bereiden zich voor op de Olympische spelen van volgend jaar. Het zijn baanrenners die ook op de weg hun mannetje weten te staan. Zij gaan de volgende dag weer terug naar hun eigen land en pakken Poeldijk nog even mee. Wij gaan er ook vanuit dat wij een koers te zien krijgen en het geen vliegend rondje wordt,” is Patrick Plooij toegedaan, Directeur Peter Wielaart van De Boetzelaer zal het startschot geven.

Programma

11.00 uur 40 km Nieuwelingen

12.00 uur Rabo Dikke Banden Race

13.00 uur 35 km Regio renners B

14.45 uur 40 km Regio renners A

16.00 uur 80 km Elite/Beloften/Amateurs/Profs B