Zwemwaterseizoen 2024 geopend: hier neem jij een frisse duik

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Vandaag, 1 mei, gaat het seizoen voor zwemmen in open water van start. Dat betekent dat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) en de waterschappen vanaf vandaag de kwaliteit van het zwemwater controleren. Dat doen ze tot 1 oktober.

In Westland worden vijf zwemplekken gecontroleerd:

  • Plas Prinsenbos
  • Plassen Madestein, Zuidzijde
  • Plassen Madestein, Noordzijde
  • Plassen Madestein, Loosduinen
  • Wollebrand

De twee bekendste zwemplassen in Westland, de plas in het Prinsenbos en de Wollebrand zijn beiden toegankelijk. De kwaliteit van het water is goed. Ook het zeewater bij Monster en Ter Heijde en bij ‘s-Gravenzande is van goede kwaliteit.

Minder rooskleurig is het net over de grens met Den Haag. Van de drie zwemplassen in Madestein is de Zuidzijde afgekeurd. Zwemmen wordt ontraden vanwege een ‘grote kans op maag-/darmklachten. Voor deze locatie geldt gedurende het gehele zwemwaterseizoen een negatief zwemadvies.

De plassen aan de Noordzijde en aan de kant van Loosduinen zijn wel goedgekeurd.

Check de locatie

Op de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl vind je actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Ook vind je op die site uitgebreide informatie over veilig zwemmen, de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en op welke manier er gecontroleerd wordt. Tot slot kun je daar ook de om te installeren op je telefoon. Dan heb je alle actuele informatie over jouw favoriete locaties altijd bij de hand.

Aangewezen zwemlocaties

Alleen het water van officieel aangewezen zwemlocaties wordt gecontroleerd op kwaliteit en fysieke veiligheid. Deze zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie en de ODMH. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zone waarin veilig gezwommen kan worden en de plaats van een aantal voorzieningen. Op deze borden wordt bovendien aangegeven als er iets niet in orde is met de waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne. Check deze borden dus altijd voor je gaat zwemmen.

Let op de risico’s

Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Dit kan levensgevaarlijk zijn vanwege sterke stromingen, obstakels onder water en door de scheepvaart. Op sommige plaatsen kan ondiep water snel overgaan naar diep water.

Douchen

Als je zwemt in natuurwater deel je het water met de flora en fauna die daar leven. Dat betekent ook dat als de omstandigheden ongunstig zijn, je last kan krijgen van maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën of andere aandoeningen. Ook niet-natuurlijke en chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen op termijn zorgen voor gezondheidsschade.

Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. Breng je een bezoek aan een strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in (zee)schuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk daarin ophopen. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat dergelijk schuim wordt ingeslikt.

Contact

De zwemwatertelefoon Zuid-Holland (0800 9036) is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Vragen over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland kunnen ook per mail gesteld worden via zwemwater@odmh.nl.