‘Ik geloof er heilig in dat mijn vader nog steeds meewandelt’

Partnerbijdrage
Sabine organiseert de middag in theater De Naald met Manu Keirse om stil te staan bij 35 jaar Van der Eijk Uitvaartverzorging.
Sabine organiseert de middag in theater De Naald met Manu Keirse om stil te staan bij 35 jaar Van der Eijk Uitvaartverzorging. (Foto: Kim Duindam)

De oplettende lezer heeft de aankondigingen in Het Hele Westland al gezien: Van der Eijk Uitvaartverzorging bestaat op 1 oktober 35 jaar. Omdat Sabine van der Eijk dit jubileum niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, organiseert zij op deze dag een uniek evenement in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk. Het precieze programma doet de uitvaartonderneemster nu eindelijk uit de doeken.

Centraal staat 1 oktober een lezing van rouwtherapeut Manu Keirse, dé deskundige en autoriteit in Nederland en België op het gebied van rouwverwerking. Keirse geeft het publiek tips over wat je bij het verlies van een dierbare wel en vooral niet moet doen. Dat maakt de middag interessant voor wie zelf iemand verloren heeft, maar ook voor omstanders en professionals. Zelf spreekt de professor overigens nooit over ‘rouw’: “Want dat betekent dat het ooit achter de rug moet zijn.” En dat is niet zo, volgens de deskundige: “Op bepaalde kruispunten in iemands leven kan oud verdriet zeker nog naar boven komen.”

Oud verdriet kan zeker nog naar boven komen

De lezing van Manu Keirse wordt omlijst door optredens van het muziekduo Komfort & Joy, dat al meerdere malen optrad bij uitvaarten die Sabine begeleidde. Zij spelen zowel vóór de lezing als daarna. De middag wordt afgesloten met hapjes en drankjes in de foyer van het theater.

In rouwauto naar school

Daarnaast is de bijeenkomst een eerbetoon aan Sabines vader, Arjan van der Eijk. Hij was 1 oktober 1988 de oprichter van de uitvaartonderneming en degene die Sabine al jong leerde kennismaken met het vak. Ze lacht bij specifieke herinneringen uit haar vroege jeugd: “Toen we nog in Honselersdijk woonden, bracht hij me wel eens in de rouwauto naar school.” Verder werd ze regelmatig uit haar kamer gehaald om te helpen met het vouwen van rouwkaarten - wat ze graag deed.

Geoliede machine

In 2015 begon Sabine samen te werken met haar vader. “Ik volgde een opleiding tot ritueel begeleidster bij GaandeWeg. Hij vroeg of ik de uitvaart wilde begeleiden van een 15 maanden jong meisje. Daar hoefde ik geen moment over na te denken.” Vanaf dat moment vormde ze een geoliede machine met Arjan van der Eijk, zeker nadat ze ook nog de opleiding tot uitvaartondernemer voltooide bij Docendo. 

Mijn vader ging altijd vol overgave een uitvaart in

“Hij was niet alleen mijn vader, maar ook mijn collega, sparpartner en mentor.” Wat ze vooral van hem geleerd heeft? Sabine: “Vriendelijk zijn, en secuur in het werk. Mijn vader ging altijd vol overgave een uitvaart in. Ik heb dat zelf ook: je bent er echt voor de mensen. Het maakt niet uit hoe laat ze je bellen.” De vrouw van haar vader, Marijke, is na Sabines moeder altijd zijn steun en toeverlaat geweest, en is dat nu voor haar.

Laatste momenten

Arjan stond in het Westland ook wel bekend als ‘de man met de hoed’. “Hij was charismatisch, attent.” Sabine herinnert zich een gesprek dat ze met hem had in de dagen voor hij stierf: “We zaten aan de koffie en hij had de grootste lol. Want hij was wezen wandelen zonder hoed en niemand herkende hem”, vertelt ze lachend. Ze herinnert zich nog meer van die laatste dagen samen. Zoals dat ze kibbeling aten. Sabine ziet het ook bij anderen, in haar werk: “Die laatste momenten slaan nabestaanden heel goed op.”

Zaak voortzetten

In 2011 kampte Arjan met nierproblemen. Zijn collega en goede vriendin Gesina Versteeg schonk hem een van haar nieren. Daarvoor is Sabine haar nog steeds dankbaar: “Dankzij haar hebben we pa nog tien jaar in ons midden mogen hebben.” 

Ik kan me geen mooiere erfenis bedenken dan dit

Na haar vaders overlijden, op 5 april 2021, was zij plotseling de zaakopvolger. “Ik dacht: hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Maar ook: het was mijn vaders wens dat de zaak voortgezet zou worden. En ik kan me geen mooiere erfenis bedenken dan dit.” Met de steun van Marijke lukte het om bergen te verzetten. Ze paste het logo aan van het bedrijf: bij het eikenblad liet ze een vlinder plaatsen, ter nagedachtenis aan Arjan. “Ik geloof er heilig in dat hij nog steeds meewandelt. Soms voelt het bij een uitvaart net alsof hij erbij is en alles in goede banen probeert te leiden.” 


Zondag 1 oktober

Op 1 oktober zijn ook de honderden families die steun hebben gehad aan Van der Eijk Uitvaartverzorging in de afgelopen 35 jaar van harte welkom. Een kaartje voor de middag, die plaatsvindt in de grote Foodmarkt Koornneef-zaal in De Naald, kost maar 15 euro. De middag start om 15.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Kaarten zijn hier te bestellen.

Tijdens de middag staat rouwverwerking centraal, maar mag er ook gelachen worden. Hetzelfde geldt voor uitvaarten: “Een uitvaart is ook het leven vieren. Ik krijg zo vaak de vraag: vind je het nou niet moeilijk om altijd maar met de dood bezig te zijn? Maar ik ben niet zozeer met de dood bezig, ik ben ook met een geleefd leven bezig.”

Altijd bereikbaar

Van der Eijk Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Fresiastraat 12 in Naaldwijk. Zie ook www.vd-eijk.nl. Sabine van der Eijk is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.