Raad zegt vertrouwen in wethouder Barend Rombout op

Politiek
Wethouder Barend Rombout.
Wethouder Barend Rombout. (Foto: Boerlage fotografie vof)

Wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig, Zorg en Welzijn/ Cultuur/ Volkshuisvesting/ Dienstverlening) heeft een motie van wantrouwen niet overleefd. De motie van LPF en CDA en mede ingediend door D66, werd in de extra raadsvergadering van woensdagavond over de perikelen rond de verhuizing van de WOS naar het cultureel centrum De Veiling door alle fracties Gesteund. Alleen Westland Verstandig steunde hun wethouder.

Door Evelyne Lammerding

Het was rond één uur vannacht dat de beslissing viel. Aanleiding voor de extra raadsvergadering was de verhuizing van de WOS naar De Veiling.

Het bestuur van De Veiling zag die verhuizing helemaal niet zitten. Aanvankelijk zou de verhuizing van de WOS naar De Veiling niet doorgaan. Maar bij het aantreden van het nieuwe college vorig voorjaar, werd het verhuisplan weer van stal gehaald.

Een verhuizing van de lokale omroep is nodig, omdat op die locatie de Tweede Berkenflat voor senioren is gepland. Rombout zei in zijn weerwoord dat de komst van de Tweede Berkenflat topprioriteit heeft. Hij is daarom opnieuw in gesprek gegaan met de stichting in Poeldijk over een verhuizing van de WOS naar De Veiling.

De gesprekken tussen de wethouder en het stichtingbestuur werden gevoerd in juli en september vorig jaar. Op 9 december besloot het bestuur op te stappen.

Overleg

Als er vanuit de raad de vraag komt wat er tussen september en december is gebeurd, antwoordt Rombout dat er tussen 4 oktober en 9 december telefonisch ambtelijk overleg is geweest met het stichtingbestuur van De Veiling. Maar volgens het stichtingbestuur is er helemaal geen overleg geweest.

In de motie schrijft LPF-raadslid John Witkamp dat ‘wethouder Rombout de Raad verkeerd heeft geïnformeerd over het bestaan van ambtelijk overleg tussen de gemeente en het stichtingbestuur tussen 4 oktober en 9 december.’

Huishoudelijke hulp

Het was niet alleen de verhuizing van de lokale omroep WOS vanuit ’s-Gravenzande naar de Poeldijkse Veiling die de wethouder opbrak. In de commissie van afgelopen maandag bleek dat het aantal Wmo-uren huishoudelijke hulp nog niet was teruggebracht naar het oude niveau.

Bij 101 Wmo-cliënten was beknibbeld op het aantal uren huishoudelijke hulp. Zonder hun medeweten waren zij op een lichter niveau gezet. Een lichter niveau betekent minder recht op uren thuiszorg. Ook mantelzorgers waren niet op de hoogte gesteld.

Rombout kwam over dit onderwerp in april onder vuur te liggen. In de extra raadsvergadering van april over de uren huishoudelijke hulp, was afgesproken dat de verdwenen uren zo snel mogelijk zouden terugkeren.

Geschrokken

De wethouder zei in de commissie van maandag 5 juni te zijn geschrokken van de stand van zaken: Voor 48 van de 101 cliënten was het aantal uren nog niet teruggedraaid. Terwijl de opdracht van de raad aan de wethouder was zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. En Rombout had gezegd voortvarend met de zaak aan de slag te gaan.

Afgelopen maandag zei hij in de commissie dat Tzorg het wegens personeelsgebrek niet voor elkaar te krijgen alle dossiers te hebben behandeld.

Dat klopt niet, stelt CDA-raadslid Anja van der Eijk. Zij zegt te zijn benaderd door de directeur van Tzorg. Hij reageerde op Rombouts uitspraken van maandag, zegt Van der Eijk. ‘Inmiddels is duidelijk geworden dat de betreffende dossiers slechts drie dagen in bezit van Tzorg waren,’ schrijft zij in de motie.

De motie-indieners verwijten de wethouder verder een gebrek aan dossierkennis. Maar ‘vooral het voorliegen van de gemeenteraad’ zoals in de motie staat, is de reden voor het opzeggen van het vertrouwen in Rombout.

Extra tijd

Rombout vroeg om extra tijd. Die wilde hij om uit te zoeken of het wel klopt dat het dossier maandag pas drie dagen in bezit was van Tzorg. Rombout vindt dat niet geloofwaardig. Maar hij zegt niet te kunnen bevestigen en niet te kunnen ontkennen dat het dossier zo laat bij de organisatie was. “Als het klopt, dan weet ik wat mij te doen staat,’’ zei hij.

Die tijd wilde de politiek hem niet meer geven. Oppositie, maar ook coalitiepartijen VVD en GemeenteBelang Westland, stemden voor de motie. Die is met 28 stemmen voor en tien stemmen tegen aangenomen.

Onduidelijk

Wat er nu gaat gebeuren in de coalitie, is nog onduidelijk. Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig zegt of op zoek te gaan naar een opvolger voor Rombout, of de coalitie gaat verder zonder Westland Verstandig.