Schaapsherder Pieter Dekker veroordeeld tot taakstraf en celstraf

112-nieuws
Pieter Dekker ontkent de beschuldigingen en beweert goed voor zijn dieren te zorgen.
Pieter Dekker ontkent de beschuldigingen en beweert goed voor zijn dieren te zorgen. (Foto: Screenshot NVWA)

Opnieuw stond Pieter Dekker woensdag 24 april voor de rechter, ditmaal wegens herhaalde misstanden in de verzorging van zijn dieren. Dat meldt WOS. De Westlandse schaapsherder werd eerder al veroordeeld voor verwaarlozing van zijn kudde, maar lijkt weinig te hebben geleerd van eerdere strafzaken. Zijn onverschilligheid tegenover dierenwelzijn bracht hem opnieuw voor het gerecht, waar hij werd geconfronteerd met ernstige beschuldigingen van nalatigheid.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde Dekker van het niet bieden van voldoende beschutting aan zijn dieren tijdens slechte weersomstandigheden. Bovendien werden in een kas aan de Galgeweg in ‘s-Gravenzande 27 varkens aangetroffen die leden onder extreme hitte, zonder constante toegang tot drinkwater. Daarnaast werden zijn varkens gehouden op een terrein bezaaid met glas, prikkeldraad en andere scherpe voorwerpen, wat ernstige risico’s voor de dieren met zich meebracht.

Dekker verdedigde zijn handelingen door te beweren dat zijn dieren zelf konden voorkomen dat ze gewond raakten

Dekker verdedigde zijn handelingen door te beweren dat zijn dieren zelf konden voorkomen dat ze gewond raakten door scherpe voorwerpen. Hij ontkende ook de ernst van de situatie in zijn schapenhouderij op de Oranjedijk in Hoek van Holland, waar controleurs van de NVWA natte en koude dieren aantroffen zonder enige beschutting.

De rechter oordeelde echter anders en legde Dekker een taakstraf van 120 uur en één maand cel op, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast kreeg hij een geldboete van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Bovendien werd Dekker verboden om nog dieren te houden en kreeg hij een beroepsverbod opgelegd. Deze maatregelen betekenen het einde van zijn activiteiten als schaapsherder en de onmiddellijke stillegging van zijn bedrijf, de Westlandse Schaapskudde.