18-jarige Westlander is al zijn halve leven ondernemer

Zakelijk
Rens (vierde van links), zijn broertje Guus (tweede van rechts) en de andere ondernemers van het bedrijf.
Rens (vierde van links), zijn broertje Guus (tweede van rechts) en de andere ondernemers van het bedrijf. (Foto: PR)

Aanstaande zaterdag wordt Rens Zuiderwijk 18 jaar oud en op diezelfde dag bestaat zijn lasergameverhuur-bedrijf negen jaar. De jonge ondernemer uit Monster begon op zijn negende verjaardag met de verhuur van acht lasergamepistolen.

“Toen ik een keer wilde lasergamen, was dat vrij duur. Dus toen ben ik aan de slag gegaan om zelf pistolen aan te schaffen en te verhuren”, vertelde de jonge ondernemer begin dit jaar over het begin van zijn bedrijf aan EenVandaag. Nu, negen jaar later, heeft hij er bijna 400, verdeeld over acht vestigingen in de Randstad. 

Groei

Na het promoten van zijn piepjonge bedrijfje op school en in het eigen netwerk, begon Lasergame Verhuur Westland in 2014 gestaag te groeien. Na een jaar wisten klanten vanuit de hele regio hem te vinden. In 2017 stelden twee Delftse klasgenoten voor om een uitgiftepunt in Delft te openen. Daarmee werd een nóg groter bereik mogelijk. Hierna was het hek van de dam en ging Rens ook nog samenwerken met jonge ondernemers in Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Gouda, Bollenstreek/Leiden en Castricum. Rens levert de website, de materialen en coördineert alle boekingen; zijn club van jonge ondernemers - allen tussen de 12 en 17 jaar oud - helpt de klanten in hun regio en geeft uitleg over het lasergamen.

Broertje Guus

Omdat Rens het schoolwerk op een gegeven moment moeilijk kon combineren met zijn ondernemerschap, schoot zijn jongere broertje Guus hem te hulp. Die had vanaf zijn negende al wat ervaring opgedaan met het ondernemen toen hij zijn eigen Escape Room-bedrijf was gestart; hij verhuurde destijds boxen met materialen om van je eigen huis een Escape Room te kunnen maken.

Westlandse vestiging

Guus (14) nam uiteindelijk de Westlandse vestiging van zijn broer Rens over. Deze runt hij nog steeds. Klanten in Westland zijn vooral kinderen tussen de 7 en 13 jaar, vertelde hij in april 2022 aan het AD. Ze huren de lasergamepistolen en bijbehorende accessoires via de website van het bedrijf. Vervolgens halen ze het bij Guus aan de deur op. “Ik zorg ervoor dat alles opgeladen en getest is en ik vertel hoe de lasergamepistolen werken en welke spellen ze ermee kunnen doen. De klanten kunnen vervolgens in het bos of in een schuur lekker zelf gaan lasergamen, zo lang ze maar willen. Na afloop neem ik alle spullen weer in en maak ik alles klaar voor de volgende klanten”.

Op kamers

Terwijl Guus de vestiging in Westland bestiert, is Rens de coördinator van alle vestigingen en verantwoordelijk voor de website. Dat doet Rens naast zijn studie in Tilburg, waar hij inmiddels op kamers woont. Na al die jaren vindt hij het ondernemen nog steeds erg leuk: voor facturen maken, een BTW-afdracht of een belastingaangifte draait hij zijn hand niet meer om. Hij wil dan ook nog jaren doorgaan met zijn lasergame-imperium.