Zo gaat het met de verbouwing van winkelcentrum De Tuinen

Zakelijk
Voorzitter Rob Luijendijk en centrummanager Marcel Rekers van De Tuinen in de centrale hal.
Voorzitter Rob Luijendijk en centrummanager Marcel Rekers van De Tuinen in de centrale hal. (Foto: Debbie van Eijk)

Een vernieuwde entree, mooiere verlichting en de eerste graswand; nu de verbouwing van winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk over de helft is, worden de vernieuwde contouren al goed zichtbaar. Rob Luijendijk, voorzitter van de winkeliersvereniging en centrummanager Marcel Rekers vertellen over de stand van zaken.

Door Debbie van Eijk

Een woensdagmiddag, even na lunchtijd. Bij Kippie zijn medewerkers onophoudelijk in de weer voor klanten. “Gezellig hier, hè?”, merkt een passerende moeder op tegen haar twee jonge kinderen. “Er zijn weer een stuk meer winkels.”

De moeder slaat de spijker op zijn kop: het gaat inderdaad goed met De Tuinen. Na een periode van wat meer leegstand, mede om plaats te maken voor de verbouwing, bruist nu 92% van het winkeloppervlak weer van aantrekkelijke retail. Een mooie mix van grote en kleinere filialen zorgen voor een verrassende shopervaring.

Stadse allure

Daarnaast stevent de transformatie van winkelcentrum De Tuinen, die in mei 2022 van start ging, op de voltooiing af. “De Tuinen is toch wel de trots van het Westland,” stelt Rob. Marcel vult aan: “In dit winkelcentrum vind je dorpse gewoonten, maar het heeft een stadse allure.”

Daarmee doelt hij bijvoorbeeld op de ingang bij het Wilhelminaplein, dat begin volgend jaar wordt geüpgraded. Prachtig wordt dat. De vloeren worden vervangen; de kruizen gaan eruit. Aan een van de winkelpanden bij deze ingang wordt nog volop gewerkt. Hier opent medio december de SNS Bank.



De signing bij de winkels is ook nieuw. De vloer wordt nog aangepakt; de kruizen gaan eruit.

Het is niet de eerste winkel in de afgelopen periode die nieuw opent of verhuist naar een nieuw pand. Rob vertelt: “In 2022 openden Nelson, Rituals en Lion Beddenshop al grotere en geheel vernieuwde winkelruimten en in 2023 hebben ook Lucardi, Gerry Weber, ONLY en Van Uffelen hun bestaande winkels verplaatst en prachtig vergroot.”

Terwijl hij zichtbaar trots op het winkelcentrum om zich heen gebaart, vervolgt de voorzitter van de winkeliersvereniging: “Naast het upgraden van al gevestigde winkels heeft het winkelcentrum afgelopen jaar KPN, CECIL en MS Mode mogen verwelkomen. Kipspeciaalzaak Kippie is in augustus geopend en een maand later trok ook winkelketen Primera in.” Het zijn stuk voor stuk bevlogen ondernemers, merken zowel Rob als Marcel op. “Dat vóél je hier gewoon.”

Zichtbare veranderingen

In de centrale hal van De Tuinen zie je al grote veranderingen door de verbouwing. Zo is de verlichting aangepast naar energiezuinige LED-verlichting; mooie spotjes en kleine lichtbalkjes. Daarnaast zijn de winkelpuien aan één kant flink verhoogd. 


De centrale hal. Aan één kant zijn de winkelpuien flink verhoogd. Er komt nog een mozaïek met Westlandse taferelen, en er worden drie bomen geplaatst.

Aan de overkant wordt ook het pand van Brasserie De Binnentuin mooier gemaakt. Verder worden hier drie bomen geplaatst, van een Westlandse leverancier. Boven de entree naar de centrale hal komt een groot mozaïek met Westlandse taferelen. Ook worden er een soort enorme rekken voor decoratieve invulling geplaatst en verhuist het terras naar de zijkant van de ruimte, bij de horeca. Tot slot komen er boven Dirk en Blokker nog graswanden: lekker groen, dus. Een graswand zal ook worden gerealiseerd aan de zijkant van de entree van het winkelcentrum aan de kant van de Jumbo. De nieuwe wc’s zijn nog in de maak; het is even wachten op de tegellevering. Wel zijn de vernieuwde rolbanen inmiddels opgeleverd.


Boven de Dirk en Blokker komen nog graswanden.

Oplettende klanten hebben misschien al gemerkt dat het anders praat in het winkelcentrum. Marcel: “We hebben de muren zo laten aanpassen dat geluiden niet meer hol klinken.”

Geen hinder

Aan de oplevering van het winkelcentrum kan geen datum worden gehangen, maar het zal hopelijk ergens medio 2024 zijn. Externe factoren spelen daarin mee, zoals de verkrijgbaarheid van bouwmaterialen en personeel. Klanten ondervinden van de werkzaamheden echter geen hinder, en ondernemers evenmin, constateren de mannen. Marcel: “Winkeliers die verhuisd zijn, zijn tevreden met hun bedrijfsresultaten.”

De Tuinen is een plek waar het enthousiasme van de ondernemers én van de klanten elkaar versterken. Rob: “Westlanders zien dit als hún winkelcentrum en gunnen ook de lokale ondernemer wat.”

Compleet uitstapje

Maar het is niet alleen de gunfactor die maakt dat mensen naar Naaldwijk komen. Rob: “Het is ook de eerste drie uur gratis parkeren. Verder: de combinatie van de overdekte Tuinen en het buitengebied, samen Winkelrijk geheten, nabij de Oude Kerk met een pittoresk binnenhofje, waardoor winkelen hier een compleet uitstapje wordt.”

Alle reden voor een feestje, zaterdag 25 november. Die dag wordt het 25-jarig bestaan van De Tuinen gevierd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van De Tuinen: detuinennaaldwijk.nl.


25 november wordt het 25-jarig bestaan van De Tuinen gevierd.