Coffeeshop voor ‘goede doelen’? Geen goed idee, vindt de burgemeester

Zakelijk
Een coffeeshop in Westland? Dat ziet burgemeester Bouke Arends echt niet zitten.
Een coffeeshop in Westland? Dat ziet burgemeester Bouke Arends echt niet zitten. (Foto: Thierry Schut)

Een stichting uit Zwijndrecht wil graag een coffeeshop starten in Westland. De winst zou gaan naar lokale goede doelen. Toch is burgemeester Bouke Arends niet van plan hier toestemming voor te geven.

Stichting De Ambassade Zwijndrecht heeft per e-mail op 22 augustus 2023 aan gemeente Westland gevraagd of het een coffeeshop mag exploiteren in Westland. “Stichting De Ambassade Zwijndrecht is een echte cannabis social club. We hebben passie voor de producten die we verkopen én voor de mensen die ervan houden; recreatief of medicinaal”, zo staat op internet over de coffeeshop te lezen.


De stichting in Zwijndrecht omschrijft zichzelf niet als een coffeeshop, maar als een ‘social club’. - Google Maps

Burgemeester Bouke Arends gaf op 27 november schriftelijk antwoord.

‘Het onderzoeken waard’

De stichting legt uit een coffeeshop te exploiteren in Zwijndrecht. Daar ging tweeënhalf jaar voorbereiding aan vooraf. Inmiddels draait de coffeeshop een jaar en is het, volgens de stichting, een groot succes. D66 Westland ziet wel iets in het plan en heeft de e-mail van de stichting op de agenda laten zetten van de commissievergadering op 30 november, om erover van gedachten te wisselen. “Een aantal jaren geleden hebben we dit onderwerp besproken binnen de Westlandse gemeenteraad,” licht D66 toe. “Een initiatief als in Zwijndrecht is het onderzoeken mogelijk waard, feit is en blijft dat de achterdeur nationaal goed geregeld moet worden, maar dat wij lokaal de voordeur beter kunnen regelen.”  

Criminaliteit

De burgemeester, die onder andere verantwoordelijk is voor de veiligheid in Westland, schrijft hierop: “Ik ben niet van plan de vestiging van een coffeeshop toe te staan. Een coffeeshop trekt criminaliteit aan en is in strijd met de lijn die de gemeente volgt om middelengebruik bij jongeren te verminderen en de bewustwording over de schade die middelengebruik met zich meebrengt te vergroten.”

Alle bedrijven die zich ook maar een beetje bezighouden met verkoop of handel in soft- of harddrugs worden volledig uit Westland geweerd.