Poeldijks bloembollenbedrijf realiseert als eerste papierloze export

Zakelijk
Om deze mijlpaal te vieren, heeft Royal Anthos eerder vandaag een taart met eCert-logo bij Onings BV in Poeldijk bezorgd.
Om deze mijlpaal te vieren, heeft Royal Anthos eerder vandaag een taart met eCert-logo bij Onings BV in Poeldijk bezorgd. (Foto: PR)

Afgelopen week is de eerste zending bloembollen inclusief de exportcertificering volledig papierloos verzonden en door het VK geaccepteerd. Hiermee heeft de bloembollensector de primeur. Onings BV uit Poeldijk is het handelsbedrijf dat dit met behulp van het Ketenregister voor elkaar kreeg. Om deze mijlpaal te vieren, heeft Royal Anthos eerder vandaag een taart met eCert-logo bij het bedrijf bezorgd.

De transactie is het gevolg van de pilot ‘Papierloos naar het VK’ om het verkeer van bloembollen naar het VK volledig digitaal te verwerken. De aanvraag en fytosanitaire vrijgave in het VK zijn volledig gedaan op basis van het elektronische bericht tussen eCertNL en haar tegenhanger in het VK. Het team van eCertNL en van het Britse DEFRA hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om dit mogelijk te maken.

Reis voortzetten

Mark-Jan Terwindt, algemeen directeur van Anthos, is blij met de mijlpaal. “Deze stap laat zien dat alle ketenpartijen, inclusief handel en overheden, samen de handelsketen effectief kunnen digitaliseren”, aldus Terwindt, die al vooruit kijkt. “Sneller, eenvoudiger en met minder fouten zijn de motivatie om de digitale werkwijze steeds verder door te voeren. We wensen iedereen een snel vervolg toe en streven er samen naar om in 2024 deze reis ook met andere handelsbedrijven voort te zetten.” Het bedrijf Onings is in ieder geval tevreden over hoe de pilot is verlopen en wil de werkwijze uitrollen voor alle zendingen naar het VK. Het VK is met een jaarlijkse export van bijna 850 miljoen bollen een van de grootste afzetmarkten van Nederland.