VVD Westland slaat alarm om dalende vaccinatiegraad

Zorg
Als ouders hun kind op jonge leeftijd laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma, worden over het algemeen ook de prikken op latere leeftijd gehaald.
Als ouders hun kind op jonge leeftijd laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma, worden over het algemeen ook de prikken op latere leeftijd gehaald. (Foto: Rodi.nl)

De VVD’ers Jim van der Meer en Suzanne van Erven maken zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder jonge kinderen. Het percentage kinderen onder de twee jaar dat alle basisvaccinaties tegen infectieziekten heeft gekregen is namelijk gedaald tot onder de 90%, ook in Westland. Volgens een rapport van het RIVM lag de vaccinatiegraad in 2022 op 89,2 procent.

De wereldwijde doelstelling is een vaccinatiegraad van minimaal 90 procent, voor een goede bescherming tegen de betreffende ziektes. Voor mazelen wordt zelfs een vaccinatiegraad van 95% aanbevolen, volgens het RIVM.

Zorgen

Van der Meer en Van Erven, beiden ook ouder van een jong kind, maken zich zorgen over de gevolgen van de dalende vaccinatiegraad onder de jongste leeftijdsgroep in Westland. “Kleine kinderen spelen met elkaar bij de kinderopvang en één ziek kind kan snel grote gevolgen hebben voor de rest van de groep. Het is daarom enorm belangrijk dat zoveel mogelijk Westlandse kinderen zijn ingeënt tegen infectieziekten”, aldus de VVD’ers.

Ook opperen zij verschillende maatregelen om deze vaccinatiegraad te verhogen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het inzetten van een prikbus of vrije inloopmomenten om zo het vaccineren laagdrempeliger te maken. Ook een op maat gemaakte campagne kan wellicht helpen.

Minder positief

Een van de oorzaken van de lagere vaccinatiegraad kan ook zijn dat sommige jonge ouders minder positief over het Rijksvaccinatieprogramma zijn gaan denken. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM in 2022. Het vertrouwen was in dat jaar afgenomen ten opzichte van 2013. Ook Europees onderzoek laat zien dat mensen in verschillende landen minder vertrouwen hebben in vaccins, misschien door de coronapandemie. Maar de meeste ouders zijn nog steeds voor vaccineren, schrijft het RIVM ook.

Vragen

VVD Westland heeft schriftelijke vragen gesteld bij het college over de (te) lage vaccinatiegraad. Hierin stelt de fractie onder meer bovengenoemde maatregelen voor. Ook wil de fractie weten hoe gemeente Westland het geld besteedt dat het jaarlijks krijgt in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Schriftelijke vragen worden over het algemeen binnen een maand beantwoord.