5 slimme tips om je woning deze winter warm te houden

Duurzaam
Er zijn genoeg manieren om er deze winter warmpjes bij te zitten, zónder dat je hoeft te stoken. Handig!
Er zijn genoeg manieren om er deze winter warmpjes bij te zitten, zónder dat je hoeft te stoken. Handig! (Foto: Adobe Stock)

Hoe houd je jouw woning deze winter lekker warm? Met de stijgende gasprijzen zet je de kachel waarschijnlijk niet (te) hoog. Gelukkig zijn er genoeg manieren om er tóch warmpjes bij te zitten. Wij hebben ze op een rijtje gezet. Handig!

Woning warm houden in de winter: tip 1

Als er íets is waar je een hekel hebt, dan zijn het wel koude voeten, toch? Als je voeten koud zijn voelt de rest van je lichaam ook sneller koel aan. Daarom zijn warme voeten heel belangrijk. Nu werkt vloerverwarming als een tierelier, maar dat heeft niet iedereen. Dus: hoe kun je jouw woning warm houden? Een hoogpolig vloerkleed is dé uitkomst. Het is zó lekker zacht... daar blijf je overheen lopen! Ook met vloerisolatie zijn koude voeten al snel verleden tijd.  

Woning warm houden in de winter: tip 2

Warmte van zonlicht is gratis; maak daar dus slim gebruik van! Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag naar binnen schijnen. Gelukkig zijn er genoeg koude dagen waarop de zon schijnt. Is de zon eenmaal onder, houd dan de gordijnen juist dicht. Dit fungeert als extra isolatie en houdt de warmte ín je kamer. Check tegelijkertijd de spleten en kieren in je woning, zoals een spleet bij het raamvenster. Hierdoor kan de kou ongemerkt toch binnenkomen (en dat wil je natuurlijk voorkomen!)

Woning warm houden in de winter: tip 3

Kaarsen staan niet alleen garant voor een vleugje romantiek, ze werken ook perfect als warmteleveranciers. Uiteraard kun je dit niet vergelijken met de verwarming, maar de kamertemperatuur zal er wel iets door stijgen. Vooral in kleine ruimtes werkt dit snel. Tip: ga voor een lekkere geurkaars. Ontdek bijvoorbeeld de kaarsen van Woodwick, met unieke houten lonten, wat voor een knisperend geluid zorgt wanneer je ze aansteekt.


Beeld: Adobe Stock

Woning warm houden in de winter: tip 4

Goede ventilatie is the key to success. In de winter doen we al snel alle ramen en ventilatieroosters dicht, om zo de kou buiten de deur te houden. Toch is het belangrijk dat de woning goed ventileert, want anders kunnen schimmels en vocht zich ophopen. Droge lucht warmt beter op dan vochtige lucht. Hierdoor hoeft de kachel minder hard te werken om de woning warm te krijgen. Win-win, dus!

Woning warm houden in de winter: tip 5

Wil je toch lekker stoken, check dan of er geen lucht in de radiatoren zit. Dit kun je herkennen aan signalen zoals borrelende geluiden, of een radiator die niet warm wordt als je de kachel aanzet. Na het ontluchten is je woning sneller warm, en dat scheelt weer energie! Je hoeft namelijk minder hard te stoken. 

Met deze tips zit je er ongetwijfeld warmpjes bij. Gek op interieurinspiratie? Check dan onze Instagrampagina voor de leukste tips en tricks!