Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen?

Huis
Om de vaat goed schoon te krijgen, moet je regelmatig de afwasmachine schoonmaken.
Om de vaat goed schoon te krijgen, moet je regelmatig de afwasmachine schoonmaken. (Foto: Adobe Stock)

Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen? Omdat een vaatwasser elke dag de borden schoonmaakt, lijkt het wel alsof het apparaat zichzelf schoonhoudt. Maar helaas, dat is niet het geval. Om de vaat schoon te krijgen, moet je regelmatig de afwasmachine schoonmaken. 

Bijvoorbeeld als de vaat stinkt of als de afwas er niet schoon uitkomt. Dan is de kans groot dat de vaatwasser een flinke schoonmaakbeurt kan gebruiken!

Vaatwasser reinigen: hoe vaak?

Hoe vaak je de vaatwasser moet reinigen verschilt hoe vaak je ‘m gebruikt. Houd daarom deze vuistregel aan: reinig hem ééns in de twee maanden grondig. In de tussentijd is het slim om de afwasmachine wekelijks een opfrisbeurt te geven. 

Doe je dit niet? Dan blijven er etensresten, kalkaanslag en vet in de vaatwasser zitten. Gatsie! Hierdoor kunnen de filters en afvoeren verstopt raken. Tip: spoel vieze borden en bestek af, voordat je de vaatwasser inruimt. Dat scheelt al een hoop.

Vaatwasser reinigen: hoe doe je dat?

Het klinkt als een flinke klus, maar dat valt mee. Het reinigen van de vaatwasser kost maar tien minuten. Start met het leeghalen van de machine en haal het filter dat onderin zit eruit. Borstel dit schoon met een warm sopje en afwasborstel. Daarna zijn er twee manieren om de vaatwasser te reinigen.

De eerste manier is lekker eenvoudig: koop tabletten die speciaal zijn gemaakt voor het reinigen van de vaatwasser. Heb je het filter schoongemaakt? Volg de gebruiksaanwijzing en laat de vaatwasser op de heetste stand laten draaien. Doe dit zonder vaat. 

vaatwasser reinigen, vaatwasser schoonmaken, vaatwasser schoonmaken tabletten, vaatwasser reinigen citroen, vaatwasser reinigen baking soda,

Vaatwasser reinigen met citroen

De tweede manier is milieuvriendelijker. Maak de filters schoon en haal de vaatwasser leeg. Giet vervolgens een scheutje azijn in de vaatwasser en leg er een paar plakjes citroen in. Hierdoor wordt de machine ontkalkt én ontvet. Laat de vaatwasser op de heetste stand draaien en hij is weer lekker schoon!

Vaatwasser reinigen baking soda

Nog zo’n handig huis-tuin-en-keukenmiddel is baking soda. Ook hiermee kun je de vaatwasser reinigen, en het is lekker betaalbaar. Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje voordat je ’m op de heetste stand (zonder vaat) laat draaien. Let op: teveel soda kan het rubber van de deur beschadigen.

Onthoud wel dat dit soort middeltjes niet altijd even grondig reinigen. Is de vaatwasser echt vies en blijft ‘ie stinken? Dan kun je beter ’m eerst grondig reinigen en daarna een keer met azijn of soda.

Waarom een heet programma?

De vaatwasser kan vervetten als je vaak een kort programma of programma met een lage temperatuur draait. Ja, hiermee bespaar je op de energierekening, maar het is niet zo fijn voor het apparaat. Daarnaast laten etens- en wasmiddelresten een vettige aanslag achter op de filters, de leidingen en de binnenkant van de machine. Check altijd even wat de mogelijkheden zijn van jouw vaatwasser: sommige nieuwe apparaten hebben namelijk een speciaal (automatisch) reinigingsprogramma.

Meer handige tips?

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!