Tuintips voor de maand april

Tuin
Start met het verzorgen van de tuin om van mooie bloeiende planten te genieten!
Start met het verzorgen van de tuin om van mooie bloeiende planten te genieten! (Foto: Adobe Stock)

Het is april: tijd voor een voorjaarsschoonmaak in de tuin! Voordat je kunt genieten van alle mooie bloemen en planten, is het belangrijk dat de tuin eerst zomerklaar wordt gemaakt. Kortom: leg je telefoon weg en pak die tuinhandschoenen maar!

Nieuwsgierig hoe je jouw tuin zomerklaar maakt? Lees snel verder.

Tuintips voor april

April is de beste tijd om te zaaien en planten. Vroeg bloeiende struiken (zoals de Forsythia of Viburnum) kun je het beste direct na de bloei snoeien. Ook zomerbloeiers, zoals de lavendel, hortensia en rozen kunnen nu al gesnoeid worden.

In april mogen wintergroene heesters en coniferen verplant worden. Datzelfde geldt voor druiven. De meest zomerbloeiende heesters (zoals vlinderstruiken, rozen en hortensia’s) kun je in april nog planten om er in de zomer van te genieten. 

Moestuin beginnen

Wil je graag een eigen moestuin? Goed nieuws, want april is dé perfecte tijd om een moestuin te starten! De meeste groentes kunnen nu gezaaid worden. Je kunt ook een kruidentuintje beginnen. Van deze kruiden kun je nog gebruikmaken tot in het najaar. En wist je dat april de beste maand is om aardbeien te planten? Ook andere fruitplanten en klimfruit kun je het beste in april planten. Dat wordt genieten van heerlijke zelfgemaakte fruitcoupes na de oogst in de (na)zomer! 


Tip: begin je eigen kruidentuin. Begin met kruiden zoals bieslook, munt, citroengras, basilicum en dille. 

Tuintips april 

April is dé tijd om je gazon te bemesten en maaien, zodat het nog kan herstellen van de winter. Zitten er kale plekken op het gazon? Zaai hier dan wat gras bij met graszaad. Let op: de houdbaarheidsdatum van het graszaad is belangrijk, want het verliest vrij snel zijn kiemkracht. Hark de grond los, strooi er wat potgrond over en daarover wat graszaad. Hark dit lichtjes in, en geef water. Het zaad kiemt meestal binnen 14 dagen. 

Mulchen maar

Verwijder regelmatig onkruid om planten de ruimte te geven. De grond tussen de planten kun je mulchen (met compost) en bemesten. Bij hoge vaste planten kun je plantensteunen of bamboestokken plaatsen. Tip: bind klimplanten vast aan een rek of pergola, om te voorkomen dat ze gaan hangen. 

Mooie bloeiers in april zijn de Ereprijs, Zenegroen, Goudaardbei,  Phlox, Bergenia, Bosanemoon, Blauweregen en Rhododendron.


Rhododendron bloeit prachtig in april. 

Meer inspiratie? Ja! 

Meer inspirerende tuintips lezen? Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!