Je kleding duurzaam wassen: 5 tips!

Duurzaam
Duurzaam wassen bespaart een hoop energiekosten.
Duurzaam wassen bespaart een hoop energiekosten. (Foto: Adobe Stock)

Wasjes draaien: het moet regelmatig gebeuren. Wist je dat elke wasbeurt grote hoeveelheden water en elektriciteit verbruikt? Bovendien vervuilen sommige wasmiddelen het milieu, bijvoorbeeld door microplastics. Om zowel je kleding als het milieu te beschermen, kun je bij het wassen deze 5 simpele tips volgen!

Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Duurzaam wassen: tip 1

 1. Wasmachines hebben een energielabel waarop staat hoeveel energie het apparaat verbruikt. Er zijn hele zuinige wasmachines (met het label A of B) tot energieslurpende apparaten (F en G). Heeft jouw wasmachine een rood (oftewel: niet-duurzaam) label? Dan is het slim om te investeren in een energiezuinige wasmachine. Door zuinig te wassen, bespaar je energie en dus ook geld! Tip: laat je goed informeren over de grootte van de trommel. Hoe groter de trommel, hoe meer water en energie deze verbruikt. 

Duurzaam wassen: tip 2

2. Hoe lager de temperatuur, zoals 20 of 30°C, hoe zuiniger je wast. Gebruik voor wasjes van 40 tot 60°C bij voorkeur de ecostand. Tip: zet de wasmachine pas aan als de trommel vol zit. Met een halve trommel gebruikt de machine namelijk meer stroom én water. Hoe kom je erachter dat de trommel goed gevuld is? Doe deze check: als je nét een hand bovenin de trommel kunt steken, dan zit je goed. Was je vaak op lage temperaturen? Dan is het belangrijk om met regelmaat een heet wasje te draaien van 60 tot 90°C. Denk aan beddengoed, handdoeken en washandjes. Op die manier blijft de wasmachine schoon én krijgt vetluis geen kans.  

Duurzaam wassen: tip 3

Wist je dat in reguliere wasmiddelen vaak microplastics worden aangetroffen? Voor het milieu én je huid is het dan ook beter om natuurlijk wasmiddel te gebruiken. Ecologische wasmiddelen zijn milder dan de standaard merken. Daarnaast hebben ze een minimale impact op de waterkwaliteit. Ontdek bijvoorbeeld het wasmiddel van Ecover, Blabloom, Marcel’s Green Soap, Sonett, Seepje of Klok. Je kunt hierbij o.a. kiezen uit vloeibaar wasmiddel, wasstrips, waspoeder, een herbruikbare wasbal of een kussentje met minerale pellets. Genoeg mogelijkheden!

duurzaam wassen, duurzaam wasmiddel, eco wasmiddel, ecologisch wassen,

Vlekken voorbehandelen

Gemorst op die ene mooie trui? Hoe sneller je een vlek behandelt, hoe groter de kans dat je ‘m weer schoon krijgt. Zeker als je met een mild en ecologische wasmiddel wast, is het voorbehandelen van hardnekkige vlekken belangrijk. Veel vlekken en vuil kun je wegkrijgen met wat ossengalzeep. Het is veilig voor de meeste stoffen, zelfs voor wol en zijde. Laat dit middel dus even intrekken voordat je een wasje draait. 

Duurzaam wassen: tip 4

Om duurzaam te wassen, is het belangrijk dat je niet te vaak de machine aanzet. Die ene blouse kun je heus nog een dag dragen voordat ‘ie in de was hoeft. Uiteraard verschilt dit per kledingstuk (en hoe fris het kledingstuk nog ruikt aan het eind van de dag). Het kledingstuk even laten luchten is vaak genoeg. Hiermee bespaar je niet alleen enkele wasbeurten: kleding gaat ook langer mee als je minder vaak wast. Tip: koop minder synthetische kleding. Deze geven bij elke wasbeurt namelijk microplastics vrij.

Duurzaam wassen: tip 5

Wassen betekent ook drogen. Schijnt de zon buiten? Dan kun je de droger het beste laten voor wat het is. Het wasgoed aan de lucht drogen of op een droogrek is een stuk duurzamer. Alle beetjes helpen, dus begin met het uitsparen van één droogkastbeurt per week. Kies je toch voor de droger, dan kan een droogkastbal wonderen doen: de droger werkt een stuk efficiënter waardoor hij per droogbeurt zo’n 28 procent minder lang hoeft te draaien!  

Meer duurzame tips

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier én duurzamer kunt maken? Bezoek onze homepage en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!