Suus beantwoordt de interieurvraag van Marjo

Huis
Deze week kregen we een vraag van Marjo over het inrichten van haar oude boerderij.
Deze week kregen we een vraag van Marjo over het inrichten van haar oude boerderij. (Foto: Rodi Media)

Onze columniste en interieurstyliste Susan Rietveld beantwoordt in deze rubriek interieurvragen van lezers. Deze keer wil lezeres Marjo graag weten hoe ze haar oude boerderij beter kan indelen en meer kleur kan toevoegen aan de woning!

Marjo vertelt: “Wij wonen in een boerderij uit 1885. Deze hebben we in 2008 gekocht. We zijn daarna een paar jaar bezig geweest met verbouwen. Omdat ik na de grote verbouwing geen inspiratie had, en ook omdat we er eindelijk in wilden wonen, heb ik destijds gekozen voor een neutraal kleurenpalet (crème). Nu zou ik graag een kleur op de muren en/of gordijnen willen, en misschien ook een andere bank, maar weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken. En wellicht is een andere indeling van de kamer beter?”

Kleur toepassen in woning

Susan: “Bedankt voor je vraag! Ik denk dat jouw vraag een dilemma is voor veel mensen. Hoe pas je kleur toe in een ruimte waar de ruimte laag is, en er niet veel licht in valt? Het is een misvatting dat wit altijd ruimtelijk is. Wit is namelijk ook heel hard. Ik kan uit de foto’s en jouw informatie niet opmaken waar het licht vandaan komt, maar een ruimte waar niet veel zonlicht in komt, dus op het Noorden of Oosten ligt, daar kun je het beste kleuren met een warme ondertoon gebruiken. Denk aan geel, oranje en rood. Gebruik de kleuren die in het midden van de kleurkaart staan. Dit zijn de midtones, die zijn het meest geschikt in donkere ruimtes. Voor het gemak ga ik even uit van een Noord- of Oostligging. In jouw geval hebben we ook te maken met een donkere vloer die niet veel licht reflecteert, dus ik zou kiezen voor een warm zonnig kleurenpalet.”

Tekst gaat door onder de afbeeldingen


Voorbeeld van indeling. Beeld: Stuff&Styling


Voorbeeld van indeling. Beeld: Stuff&Styling

Woning groter laten lijken

Susan: “Ik heb twee voorstellen gemaakt, de een wat bonter dan de ander. Je vroeg om kleur dus je krijgt kleur! Een tip die ik echt wil meegeven; geef niet maar één wand een kleur, maar trek de kleur door over alle wanden met eventueel een wand met een accentkleur, zoals bijvoorbeeld de schouw. Daarmee verzacht je het contrast en voelt de ruimte gelijk gezelliger aan. Als je durft en wel van kleur houdt, dan kun je het plafond ook een kleur geven. En ja, dat kan ook in een lage ruimte! Dit heb ik in mijn studio ook gedaan, dus als je het wil ervaren, je bent van harte welkom! Wil je de ruimte hoger laten lijken? Gebruik dan verticale lijnen, bijvoorbeeld een streepjesbehang. Of zoals in mijn voorbeeld, het behang met de bloemen, hierin zitten ook verticale lijnen.”

Tekst gaat door onder de afbeelding.


Het behang met de bloemen laat de ruimte hoger lijken. Beeld: Stuff&Styling

Groot vloerkleed positionering

Susan: “Een mooi groot vloerkleed maakt het geheel af. Als ik het goed heb gezien is jouw woonkamer vrij vierkant, dus dan staat een vierkant kleed erg mooi. Je overweegt een nieuwe bank, ik zou dan kiezen voor een rechte bank of een bank met een kleine hoek. Ik heb in het voorstel twee kleuren laten zien die vrij behouden en warm zijn, maar een knalkleur zou ook heel goed kunnen. Denk aan appeltjesgroen of fuchsia roze. Qua indeling zou ik je willen aanraden de losse hoge kasten te vervangen voor een op maat gemaakte kast die over de hele wand loopt langs de ramen. Dat geeft rust. De bank zou ik tegenover de tv of tegenover de houtkachel plaatsen. De tv kun je aan de wand hangen met een arm die draaibaar is en het hoge dressoir zou ik vervangen voor een lage tv-kast. In het moodboard heb ik je eigen stoeltjes meegenomen. Grijs kun je makkelijk integreren, met een kussen in de kleur uit het moodboard betrek je het er weer bij. In de bonte versie van mijn voorstel heb ik de kozijnen een donkere kleur gegeven zodat er wat meer contrast ontstaat, wat weer mooi staat bij de contrasten in het vloerkleed. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren!”


Gebruik een bank met kleur! Bijvoorbeeld groen of roze. Beeld: Stuff&Styling

Stel je interieurvraag

Heb jij een interieurvraag en wil je graag advies van Susan? Mail jouw vraag, ondersteund met foto’s, naar rosaliebuding@rodi.nl.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!

Het moodboard van Suus.
Een extra voorbeeld van de inrichting.
Een extra voorbeeld van de inrichting.