Tips om de laurierkers te snoeien

Tuin
De laurierkers moet regelmatig gesnoeid worden. Dat doe je zo.
De laurierkers moet regelmatig gesnoeid worden. Dat doe je zo. (Foto: Adobe Stock)

De laurierkers (oftewel: prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’) is een dichte en wintergroene struik die snel groeit én heel sterk is. De laurierkers moet regelmatig gesnoeid worden om ‘m mooi te laten bloeien. Dat doe je zo.

In het voorjaar, rond maart, is een rigoureuze snoeibeurt nodig om de laurierkers of -haag in vorm te houden. Omdat de laurierkers kan bevriezen is het belangrijk dat je deze plant pas ná de winter snoeit. Zie je oude takken en takken met vorstschade? Knip deze meteen weg. 

Laurierkers snoeien najaar

Na de snoeibeurt in het voorjaar snoei je de nieuwe scheuten terug in augustus. Doe dit niet veel later, want de laurierkers groeit altijd na het snoeien. Het gevolg: de jonge scheuten zijn nog niet afgehard als de winter begint. Hierdoor kunnen ze bevriezen. 

Onderhoud laurierkers

Houd de haag van de laurierkers regelmatig bij, door ‘m twee keer per jaar te snoeien. Knip in juni de haag rondom terug en gebruik hiervoor een snoeischaar. Knip alleen de takken door, niet het blad. 

Snoei je een verwaarloosde laurier? Knip of zaag de takken dan diep terug, wat betekent dat je rondom de haag één meter weghaalt. De laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken nieuwe knoppen. 

Snoei de rijkbloeiende en laagblijvende prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ na de bloei in juni terug. In de zomer krijgt deze plant nieuwe bloemknoppen voor de zomer. 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!