Oprichters Bas Turk (links) en Erik van der Plas (rechts), samen met Ilse Zaal, gedeputeerde provincie Noord-Holland.
Oprichters Bas Turk (links) en Erik van der Plas (rechts), samen met Ilse Zaal, gedeputeerde provincie Noord-Holland. (Foto: OVNH)

Haarlems bedrijf TommyTomato floreert na winst OVNH

Algemeen

REGIO – Gezond leren eten in de klas met warme, vegetarische lunches: het ‘recept’ van de Haarlemse start-up TommyTomato blijkt een groot succes. In mei werd TommyTomato verkozen tot Beste Onderneming van 2022 in de categorie De Belofte, dé prijs voor startende ondernemingen. Sindsdien floreert het bedrijf. Co-founder Bas Turk: “We zaten laatst met Mark Rutte in het torentje om te praten over gezonde voeding.”

Door Rosalie Buding

TommyTomato zorgt sinds 2020 voor warme, vegetarische lunches in basisscholen om kinderen te laten proeven van diverse soorten gezonde smaken. Door voedzaam te eten hebben de leerlingen de rest van de dag voldoende energie. Het bedrijf onderscheidt zich bovendien door gepensioneerden en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Voor ouders die de gezonde lunches niet (geheel) kunnen betalen is er Stichting TommyTomato. 

Gezonde basis

Co-founder Bas Turk vertelt: “Er is veel gebeurd sinds het winnen van OVNH. We worden gezien als autoriteit. Op straat horen we nog regelmatig: ‘Gefeliciteerd!’ We worden goed in de watten gelegd; vorige week zaten we nog met ABN AMRO om de tafel. Twee weken geleden zaten we bij Mark Rutte in het torentje tijdens de Dag van de Ondernemer, op uitnodiging van MKB-Nederland. Dat was wel kicken, want alle grote wereldleiders hebben hier gezeten.” 

Kansenongelijkheid verminderen

Met TommyTomato lossen Bas en mede-eigenaar Erik van der Plas maatschappelijke thema’s op, want slechts 1% van de kinderen eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Door een gezonde basis voor de jeugd te leggen draagt TommyTomato bij aan ziektepreventie; de zorg zal de komende jaren alleen maar duurder worden. Daarnaast helpen ze kansenongelijkheid te verminderen, want TommyTomato is er ook voor minderbedeelde ouders. Bas: “Dit zijn actuele thema’s voor de overheid.” 

Waardevolle feedback

Waarom zouden andere ondernemingen zich moeten aanmelden voor OVNH 2023? Bas: “Je gaat op een andere manier naar je bedrijf kijken en krijgt waardevolle feedback. Daarnaast is het leuk voor je netwerk!” De finale halen is volgens hem al een doel op zich. “Ik heb onderschat hoeveel mensen hierdoor worden bereikt.” Welke onderneming TommyTomato zelf zou willen nomineren voor De Belofte 2023? “Loveli. Dit is een Haarlems bedrijf met 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Een initiatief dat de wereld mooier maakt. Mogelijk is Loveli al verder dan de belofte, maar zéker de moeite waard.”

Over de OVNH

De 16e editie van de OVNH startte op 10 oktober. Iedereen kan kandidaten aanmelden tot 8 januari 2023 via het aanmeldformulier op OVNH.nl. Daar staan ook de aanmeldcriteria. De finale vindt plaats op 17 mei 2023 in de Philharmonie in Haarlem.

Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 15 maart: Stembureaus in de gemeente Wormerland Politiek 3 feb, 14:50
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Mobiel Media Lab politie komt naar Wormerland Algemeen 2 feb, 09:58
Afbeelding
Provincie verleent ontheffing Wormerland voor bouw 165 woningen en sportpark Algemeen 1 feb, 10:56
Afbeelding
Brandweer bij Olam Cocoa in Wormer 112-nieuws 31 jan, 10:06
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Concert Wibi Soerjadi en Melissa Venema Uitgaan 30 jan, 09:53
Afbeelding
Medailles voor K& V turnsters in Wormer Sport 30 jan, 09:41
Afbeelding
Brand in Wormer 112-nieuws 28 jan, 19:19
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Wormerland krijgt eigen Local Heroes Algemeen 24 jan, 19:13