Het Koraal prolongeert Zaanse scholenschaaktitel

Algemeen
De winnaars die doorgaan naar het Noord-Hollands schaakkampioenschap: Het Koraal, de Bijenkorf en Westerkim.
De winnaars die doorgaan naar het Noord-Hollands schaakkampioenschap: Het Koraal, de Bijenkorf en Westerkim. Foto: Susan Rozemeijer

ASSENDELFT - Interconfessionele basisschool Het Koraal uit Assendelft is al drie jaar ongeslagen Zaanse scholen schaakkampioen. Kjell Debetz (12) schaakt elke week in clubverband. Schaken heeft weinig geheimen meer voor hem. Zijn team won vrij makkelijk van de andere scholen en na twee ronden was duidelijk dat zij voor het derde jaar in rij op de eerste plek zouden eindigen.

Kjell licht toe: "Het ging inderdaad weer makkelijk. Dit was te verwachten." Hoe anders voor de schakers van Jenaplanschool De Bijenkorf. De jongens zijn zichtbaar blij en opgelucht. Doris, Jorian, Maarten, Dexter en Stefan hebben er rode wangen van. Na twee jaar op de derde plek te eindigen, hebben zij zich dit jaar weten te kwalificeren voor de Noord-Hollandse schaakkampioenschappen. Ze eindigden als tweede na Het Koraal.

Teamleider Chris de Saegher, verbonden aan schaakclub 'Witte Paard' uit Zaandijk en met Anneke Schol medeorganisator van het Zaanse Schaaktoernooi: "De Bijenkorf en de Westerkim streden om de tweede en derde plaats. Sinds dit jaar mogen de drie beste teams aan het regionale toernooi deelnemen, omdat er veel meer teams meedoen. Wel veertig."

Petra Glandorff, directeur van Jenaplanschool De Bijenkorf is trots op 'haar mannen' en zegt hierover: "Fantastisch dat het is gelukt door te gaan naar het Noord-Hollands schaaktoernooi. Ze hebben er een paar keer naast gezeten en nu is het toch gelukt. Echt heel knap. Ze stralen ervan!" De Noord-Hollandse kampioenschappen zijn gepland op zaterdag 23 maart aanstaande in Hoorn. De vierde plek en troostprijs ging naar basisschool De Werf. Aan het Zaanse toernooi namen acht scholen en twaalf teams deel.

De schakers in actie. Vier scholen: Het Koraal, de Bijenkorf, Westerkim en de Werf.