Verpakkingsbedrijf wordt nieuwe broedplaats voor kunstenaars en ondernemers

Algemeen
Wethouder Munnikendam en eigenaar Van Aardenne van Verpakkingsbedrijf Hellema geven startsein voor nieuwe broedplaats.
Wethouder Munnikendam en eigenaar Van Aardenne van Verpakkingsbedrijf Hellema geven startsein voor nieuwe broedplaats. Foto: Dirk Brand

ZAANDAM - Met de Honig-wegwijzer als symbool droegen wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne woensdagmiddag 8 mei varend de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar de Oostzijde 381. Zijn pand van het voormalige verpakkingsbedrijf Hellema wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Eenmaal uit de boot het pand binnengestapt, was Munnikendam meteen enthousiast: "Dit pand straalt nu al de creatieve culturele bedrijvigheid uit, die eraan bijdraagt dat Zaanstad gaat bruisen. De broedplaatscultuur zal ook in de wijk Kogerveld een maatschappelijke en verbindende functie hebben", aldus de wethouder voor een publiek van buurtbewoners en betrokkenen.

De Hellema, zoals de broedplaats gaat heten, wordt de komende maanden verbouwd. Uiteindelijk zijn er ruim 50 betaalbare werkruimtes beschikbaar voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord; van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

In eerste instantie zullen huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht maken. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde verder niet kon uitbreiden. Het oer-Zaanse familiebedrijf werd in 1905 opgericht door de overgrootvader van Henk van Aardenne en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie. "Dit pand hebben we als familie gekoesterd", aldus eigenaar Van Aardenne. "Het is mooi dat een nieuwe generatie creatieve mensen de Zaanse maakindustrie in dit pand in leven houdt."