‘Matchen in kennis, mankracht en materialen op Zaanse Beursvloer’

Algemeen
Matchen op de beursvloer, het kan op 13 oktober.
Matchen op de beursvloer, het kan op 13 oktober. (Foto: Fred Wolf)

ZAANSTREEK – “Gelukkig kunnen we elkaar nu fysiek weer ontmoeten. De Zaanse Beursvloer is typisch zo’n event waar je de beste matches maakt als je elkaar graag persoonlijk tegenkomt. Je moet de energie voelen van de beursvloer. Daarbij is de Bullekerk de perfecte locatie”, zegt Bas Husslage, lokale manager van de Zaanse Uitdaging. Hét netwerkevent waar stichtingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties met gesloten beurs verbinding kunnen krijgen met het lokale bedrijfsleven. Woensdag 13 oktober staat de elfde editie op stapel. De visueel gehandicapte triatleet Sander Koomen, zelf ooit geholpen zijn stichting op te zetten via de Zaanse Uitdaging, opent de beursvloer.

Woensdag 13 oktober elfde editie Zaanse beursvloer

Corona gooide vorig jaar roet in het eten om elkaar letterlijk in de ogen te kijken. De online versies waren wel succesvol, maar haalden het resultaat van de laatste beursvloer in 2019 niet. “Toen liepen er 170 mensen rond die 78 matches maakten in anderhalf uur. Met een gekapitaliseerde waarde van 180.000 euro. Wij zijn als organisatie best trots op dit resultaat”, aldus Bas Husslage.


Paralympisch triatleet Sander Koomen uit Wormer (links, rechts zijn guide Davy Heijsteeg) kreeg via de Zaanse Uitdaging hulp en opent op 13 oktober de beursvloer. Hij heeft de stichting Enjoinsport opgericht, is spreker, werd twee keer Nederlands kampioen paratriathlon en maakt hij officieel deel uit van TeamNL. Als lid van de Nederlandse Triatlon Bond maakt de visueel gehandicapte streekgenoot (’ik kijk door een rietje’)  zich op voor deelname aan de Paralympisch Spelen in 2024 . (Foto: Menno de Haas) 

Ook na tien edities is de Zaanse Uitdaging nog hard nodig stelt hij. “Je merkte wel, eind vorig jaar was iedereen moe. Moe van de lockdown, van de onzekerheid. Een fysieke beursvloer organiseren was niet mogelijk geweest. Bedrijven hadden het zwaar. Iedereen was bezig te overleven onder lastige omstandigheden. Zo moest ook Hotel Inntel zich terugtrekken als sponsor. Logisch, want die branche kreeg harde klappen. We hielden voorheen daar de beursvloer. Tegelijk zie je al langer de tendens dat de overheid zich terugtrekt uit financiële ondersteuning van de samenleving terwijl de hulpvraag wel actueel blijft.”

Resultaat telt

Achter de schermen bleef het team van de Zaanse Uitdaging actief in ondersteuning bieden aan kwetsbare doelgroepen. Dat wordt gedaan onder het motto ‘Niet praten maar doen!’. Resultaat telt. Waarbij maatschappelijke organisaties kunnen profiteren van het brede netwerk van de beursvloer organisatie.


Handen uit de mouwen als praktische hulp! (Foto: aangeleverd)

“Zo hebben we kunnen bemiddelen voor de stichting Oog aan de Zaan, de organisatie die zich inzet voor blinden en slechtzienden in de Zaanstreek. Ze zochten een nieuwe locatie om op zaterdagmiddag samen te komen. Met hulp van de gemeente Zaanstad, partner van de Zaanse uitdaging, is die ook gevonden. Ook hoorden we tijdens de eerste coronagolf dat er bij dezelfde gemeente vijftig afgeschreven iPads waren. Ik heb gelijk Jan Hamming gebeld en gevraagd of wij ze mochten hebben. Zo zijn er dertig naar het ZMC gegaan en twintig naar de Evean-verzorgingstehuizen”, vertelt Bas.        

De opzet is simpel en doeltreffend: er wordt op de beursvloer van de Zaanse Uitdaging gehandeld in vraag en aanbod. De hulpvragen komen uit de koker van maatschappelijke instanties. Het Zaanse bedrijfsleven doet vervolgens het aanbod om te helpen.

De match gaat altijd met een gesloten beurs

“De match gaat altijd met een gesloten beurs. Waarbij kennis, mankracht en materialen centraal staan. Om vraag en antwoord bij elkaar te brengen hebben we de deelnemers op de beursvloer thematisch opgesteld. Zo zijn instanties met vragen in communicatie of financiën overzichtelijk bij elkaar gebracht. Zo kunnen ondernemers die diensten aanbieden in die branches snel de juiste instanties vinden. Heb je moeite met de juiste afstemming, trek dan gerust aan ons herkenbare beursvloerjasje om te helpen”, licht de lokale manager toe.

Gratis toegang

De Bullekerk is woensdag 13 oktober het decor van de elfde editie van de Zaanse Beursvloer. Om 15.00 uur begint de inloop. De beursvloer zelf begint om 15.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Aansluitend is er een netwerkborrel. De toegang is gratis. Wel even aanmelden via www.zaanseuitdaging.nl/ik-doe-mee/ De organisatie volgt de landelijke coronamaatregelen.

Tips voor het beste resultaat in matchen: 

Tip 1: Vertel kort en krachtig wat je zelf doet. Leg je enthousiasme in je verhaal. Overtuig de ondernemer om je match rond te krijgen.

Tip 2: Zorg dat je opvalt. Bijvoorbeeld in je kledingkeuze. Of gebruik een rollbanner.

Handen letterlijk uit de mouwen hoort er ook bij als je een organisatie wilt steunen.
Olympisch triatleet  Sander Koomen uit Wormer kreeg via de Zaanse Uitdaging hulp en opent op 13 oktober de beursvloer.