Iris Vogt is eerste Klimaatburgemeester van Zaanstad

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Iris Vogt (49) mag zich de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Zaanstad noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. 

Een week waarin de Klimaatburgemeester een belangrijke rol speelt voor haar medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Iris Vogt de inwoners van Zaanstad inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Speciaal voor haar benoeming ontving Iris een ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat zij de Klimaatburgemeester is geworden van gemeente Zaanstad.

142 Klimaatburgemeesters in Nederland

In de afgelopen weken hebben in totaal 142 Klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl/nkw. Iris uit gemeente Zaanstad is één van hen. Met haar eervolle benoeming hoopt zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Iris is veel met het klimaat bezig en hoopt met haar duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie.

Iris Vogt: “Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Als kleindochter van Louis Le Roy, de bedenker van de eerste Ecokathedraal ter wereld breng ik graag zijn gedachtegoed naar de Zaanstreek en help deze manier van ‘samenwerking met de natuur’ te verspreiden.”