Sint komt luid en duidelijk aan op Burcht

Algemeen
Sint vult zaterdag menig kinderhandje terwijl ook de Magic Globe er weer staat.
Sint vult zaterdag menig kinderhandje terwijl ook de Magic Globe er weer staat. (Archieffoto's Rodi Media)

ZAANDAM – “Met pijn in m’n buik heb ik afgelopen vrijdag naar de persconferentie gekeken. De Sintintocht in Zaandam zal toch wel door mogen gaan? Groot was de opluchting toen voor ons het verlossende woord klonk; we mogen tot 18.00 uur doorgaan. Het grote Sinterklaasfeest komende zaterdag gaat door”, zegt voorzitter René de Reus van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad tevreden.

Doorgaan feest opluchting voor stichting Sinterklaascomité Zaanstad

Dat betekent zaterdag 20 november tijd voor een groot kinderfeest op de Burcht. Natuurlijk wel met de nodige voorzorgsmaatregelen om coronaveilig Sinterklaas en zijn Pieten binnen te halen. Zo moet het comité zich houden aan de wettelijke voorschriften en vraagt het publiek bij betreden van de feesttent om het tonen van een geldige QR-code. Niet omdat deze organisatie het wil, maar omdat het wettelijk verplicht is.

Coronaveilig

“Sinterklaas zelf zal zich ook aan de voorschriften houden. Mede omdat het zelf een man op leeftijd is die thuis in Spanje een vrouw heeft met een broze gezondheid, zal hij geen grote kinderen op schoot nemen. Of kinderen optillen”, laat de hoofdpiet weten. Uiteraard kunnen kinderen wel hun tekeningen afgeven. En bestaat er gelegenheid met Sinterklaas op de foto te gaan.

Kinderen een leuke middag bieden staat al jaren centraal bij het comité. Een echt feestje maken rond Sinterklaas en zijn altijd vrolijke Pieten. Ook dit jaar is er alles aan gedaan – ondanks de beperkingen door corona – om gratis een leuke middag aan te kunnen bieden waar ieder kind welkom bij is.

Elsa de IJskoningin

“Zo hebben we weer de Magic Globe van Zaan Event en komt Jumping Zaanstad met springkussens. Ook de suikerspinkar is er present”, licht René de Reus toe. Naast Sinterklaas is er nog een bijzondere gast: IJskoningin Elsa, bekend van de film Frozen. Deze ‘ijskoude’ dame van adel beschikt echter over een zangstem die zelfs het meest kille hart doet smelten. Tijdens een Meet en Greet is het mogelijk met haar op de foto te gaan, ook weer in een coronaveilige setting. Er is tevens volop muziek. Zo kom je vanzelf in Sinterklaassferen met de prachtig warme klanken van het draaiorgel Amsterdam. Of door de Pieten die zingen voor Kika. Daarnaast zal DJ Ray Sinterklaas binnenhalen met leuke meezingliedjes en is er muziek van DJ Nikki Sky tot besluit.

Spectaculaire aankomst

“Maar laten we niet het belangrijkste vergeten; de aankomst van Sinterklaas!”, vult de Hoofdpiet aan. “Zoals we al eerder aangeven is de Pakjesboot dit jaar zo zwaar beladen dat hij te diep ligt om door de Zaan te varen. Gelukkig is er al wel zicht op een oplossing die misschien nog wel spectaculairder is dan een aankomst per boot…. Hoe we aankomen is nog even een geheim. Maar laat ik dit wel verklappen; iedereen zal Sinterklaas luid en duidelijk aan horen komen! Niemand kan daar omheen!”

Antieke tractoren

Wat de Hoofdpiet nog wel wilde vertellen is dat de Drumfanfare Damiate uit Haarlem medewerking verleent én vendeliersgroep de West Coast Guards. “In de stoet naar de burcht rijden ook verschillende schitterende antieke tractoren mee. En ja, ook echt schitterende oude poli… eh, wat zegt u Sinterklaas? Ben ik nu mijn mond aan het voorbijpraten? Oh, verhip! Bijna!”

Het grote Sinterklaasfeest begint om 14.00 uur op de Burcht en duurt tot 16.00 uur. 

Niemand kan om de Sinterklaasfeest-posters heen die in Zaandam zijn geplaatst.