Stembus Zaanse Top500 sluit binnenkort

Algemeen
Er wordt al druk achter de schermen gewerkt aan de Zaanse Top500.
Er wordt al druk achter de schermen gewerkt aan de Zaanse Top500. (Foto's: aangeleverd)

ZAANSTREEK – Het kan nog net, je stem uitbrengen voor de Zaanse Top500. Over een paar dagen, op dinsdag 30 november 24.00 uur, sluit de stembus voor de tweede editie van dit jaarlijkse muzikale feestje dat wordt georganiseerd door Paul van den Bergh van Music Journey in samenwerking met de radiotak van RTV Zaanstreek. De voorbereidingen voor de Zaanse Top500 zijn al in volle gang.

Tussenstand al zeer verrassend te noemen

“De huidige tussenstand is al zeer verrassend te noemen en lijkt anders dan de lijst in 2019”, aldus Paul als hij een tipje van de muzikale sluier oplicht. “Maar er kan nog veel veranderen, want uit ervaring weten we als organisatoren dat er gedurende de laatste week het meest gestemd gaat worden. Er is dus nog van alles mogelijk.”

Hoe te stemmen

Het stemmen verloopt heel eenvoudig. Via www.zaansetop500.nl wordt direct de stempagina getoond met daarop een korte uitleg. Via de button Stel jouw stemlijst samen kan er direct begonnen worden met het toevoegen van de favoriete muzieknummers (maximaal vijftien). Via de zoekfuncties is er genoeg om uit te kiezen want alle nummers uit de Top40 vanaf 1956 staan in de lijst vermeld.

Vrije keuze

Paul: “Staat uw favoriete nummer er niet bij, dan bestaat de mogelijkheid om vijf vrije keuzes aan de stemlijst toe te voegen. Het blijkt dat met name deze vrije velden gebruikt worden om te stemmen op Zaanse artiesten en bands. Er is echter één restrictie: het ingegeven muzieknummer moet als origineel nummer geproduceerd en in een studio opgenomen zijn.”

Goed om te weten: foutief gespelde namen van artiesten of muzieknummers die via de vrije keuzes zijn ingegeven worden netjes gecorrigeerd. Daarna worden de stemmen geteld en rolt de definitieve lijst een week later uit de computer.

Uitzendlocatie veranderd

De uitzending vindt vanaf 10.00 uur plaats op 10, 11 en 12 december en is - misschien wel voor het laatst vanwege het verlies van de uitzendmachtiging - te volgen via internet en etherfrequentie 107.1 FM van Zaanradio en via het televisiekanaal van ZaanTV.

Let op: Vanwege de verscherpte corona maatregelen is de uitzendlocatie gewijzigd naar de studio’s van Zaanradio in het Kalf in Zaandam. Tot grote teleurstelling van de organisatoren kunnen zij daar helaas geen publiek ontvangen.

Live op radio én tv

Paul: “Maar u hoeft niets te missen, want via de radio en TV kan alles live gevolgd worden. Naast de lijst met 500 muzieknummers zullen Zaanse zangers optreden en/of meedoen aan de popquiz die een aantal keren per dag gespeeld wordt. Het Zaanse publiek kan ook aan de popquiz meedoen.”

Maar daarover meer in het Zaans Stadsblad van 9 december en op de Facebook-pagina van de Zaanse Top500: www.facebook.com/MJZaanseTop500.