Wie verdient er een engel op z’n pad?

Algemeen
De Egyptische danser Atef Abdalla in zijn rol als aartsengel Gabriël.
De Egyptische danser Atef Abdalla in zijn rol als aartsengel Gabriël. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Ondanks de opkomende tweedeling tussen wel- en niet-gevaccineerden en de verharding in onze samenleving bestaan ze nog steeds: engelen op ons (levens)pad). Mensen die onbaatzuchtig wat voor elkaar over hebben. De buurman spontaan troosten omdat zijn vrouw met corona in het ziekenhuis ligt. Of gewoon een gezellig bezoekje brengen aan een eenzame streekgenoot. Kleine gebaren met grote impact. Mirjam Sloots, predikant bij De Ontmoeting in Zaandijk, is op zoek naar deze ‘engelen’ voor de decemberactie ‘Engel op je pad’.

Warme intermenselijke actie georganiseerd door De Ontmoeting begint op eerste Adventzondag

De actie sluit aan op het thema van de komende kerstnachtdienst. Als er geen strengere regels komen, wordt er dit jaar weer een fysieke viering gehouden op vrijdag 24 december. Wil je daarbij zijn reserveer dan een plaats. Vanaf 12 december is inschrijving mogelijk via zaansekerstnacht@gmail.com Er is een beperkt aantal plaatsen. “Goed om te weten voor wie het toch niet aandurft of niet kan, de kerstnachtdienst is ook online (terug) te zien op www.deontmoetingzaandijk.nl”, zegt Mirjam.

De Engel op je pad-actie begint op zondag 28 november. De dag dat Advent begint. Dit is de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest en het feest waarbij de komst/geboorte van Jezus wordt gevierd. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis.

Gewoon iets liefs doen

Mirjam: “Met de Engel op je pad-actie willen we zowel mensen die wel een engel op hun pad kunnen gebruiken als streekgenoten die als een engel hulp aanbieden aan elkaar linken. Daarbij hoeft het echt niet te gaan om hele grote gebaren. Het kan ook gaan om gewoon iets liefs doen voor je medemens die een steuntje in de rug kan gebruiken. Als Zaanse engel mag jezelf bedenken wat je geeft: een zelfgebakken cake of iets anders wat je zelf hebt gemaakt, een bloemetje, kerstster of kaart met lieve woorden. Het kan van alles zijn. Want het gaat om het gebaar.”

Het gaat met name om iets wat we vandaag misschien wel het meeste moeten missen: persoonlijke aandacht. In de engelactie gaat het om het positieve licht uitstralen naar elkaar in donkere tijden. Een lichtpunt zijn voor elkaar.

‘Vraag en aanbod’

De Ontmoeting fungeert daarbij als spil tussen ‘vraag en aanbod’. Wie in deze donkere dagen voor Kerst (en rond Kerstmis) een engel voor een ander wil zijn kan zich opgeven door een mailtje te sturen naar engelactie@gmail.com Vergeet niet je naam en telefoonnummer erbij te zetten zodat de organisatie je goed kan bereiken.

Nomineren

“Ook kun je iemand nomineren die wel een engel op zijn of haar levenspad kan gebruiken. Zeker in deze tijd waarin we letterlijk meer afstand moeten nemen van elkaar, ligt bijvoorbeeld de eenzaamheid weer op de loer. Hoe mooi kan het zijn dat jij een beetje licht en liefde kan geven door die persoon te nomineren voor een engel op z’n pad?”, zegt Mirjam die nog aanvult ”Geef daarbij aan wat de naam en het adres is van diegene en waarom je hem/haar nomineert, zodat de Zaanse engel daarop in kan spelen bij het brengen van de persoonlijke verrassing.”

Nomineren kan ook door een mailtje te sturen naar het genoemde adres. Om alle engelen voor de Kerstnachtdienst te kunnen matchen voor het lichtende werk is wel het verzoek een mail te sturen tussen 28 november en 15 december. De engelactie sluit op 19 december. Dan worden de laatste verrassingen gebracht.

Kerstnachtdienst

Voor wie Kerstmis 2021 met een warm hart wil beginnen staan de deuren van De Ontmoeting, Parklaan 1 in Zaandijk, op Kerstavond open vanaf 21.30 uur, de dienst start om 22.00 uur. Dit jaar doen onder meer dwarsfluitiste/zangeres Erica Vogel mee, violist Robert Cekov en dichteres Marlou Visser en danser Atef Abdalla. Dub de Vries tovert de mooiste kerstmelodieën uit het orgel zodat bezoekers in de goed geventileerde kerk fijn kunnen meezingen.

Speciale aandacht is er voor de Egyptische danser Atef Abdalla. Hij zal een engelendans uitvoeren als aartsengel Gabriël. Binnenkort meer over deze Kerstnachtdienst.