Meivakantie 2024: Wanneer heb ik vakantie en wat kan ik doen?

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Unsplash)

REGIO - De periode tussen de voorjaarsvakantie en de zomervakantie is vaak net iets te lang om onafgebroken door te werken. Daarom is het weer tijd voor de welverdiende meivakantie 2024! Het is die tijd van het jaar waarin de scholen hun deuren even sluiten en werknemers hun bureaus verlaten om te genieten van een aantal dagen rust en ontspanning. Maar wanneer is de meivakantie in 2024? En wanneer heeft welke regio in Nederland meivakantie?

Wanneer is het meivakantie 2024?

Bij de meeste vakanties maken we onderscheid tussen regio Noord, Midden en Zuid. De meivakantie duurt echter maar één week, van 27 april t/m 5 mei. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen Noord, Midden en Zuid. De meivakantie van 2024 begint op 27 april met Koningsdag en eindigt op 5 mei met Bevrijdingsdag.

Extra week meivakantie

Hemelvaart valt op 9 mei en dus buiten de meivakantie van 2024. Scholen kunnen de meivakantie met een week uitbreiden. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft hiervoor adviesdata: 4 mei t/m 12 mei 2024. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data.

Oorsprong meivakantie

De meivakantie is waarschijnlijk ontstaan vanuit de gedachte om een vrije week te maken in een periode met toch al veel feestdagen. Zo heb je onder andere Koningsdag (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei). Vanwege de vele feestdagen is deze periode ideaal voor een extra weekje vakantie!

Wat te doen in de meivakantie in 2024?

De meivakantie biedt een uitgelezen kans om te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en quality time door te brengen met familie en vrienden. Hier zijn 10 ideeën om de meivakantie van 2024 op een leuke en zinvolle manier door te brengen:

  1. Picknick in het Park: Geniet van het lentezonnetje met een ontspannen picknick in het dichtstbijzijnde park. Neem lekkere hapjes mee en maak er een gezellige dag van.
  2. Fietstocht: Verken de omgeving op de fiets. Kies een mooie route en geniet van de bloeiende natuur terwijl je actief bezig bent.
  3. Creatieve Workshop: Volg een creatieve workshop, zoals schilderen, keramiek maken of kooklessen. Het is een leuke manier om nieuwe vaardigheden te leren.
  4. Dagje Uit: Bezoek een nabijgelegen attractie, dierentuin of museum. Ontdek nieuwe dingen en maak herinneringen met je dierbaren.
  5. Kampeeravontuur: Plan een korte kampeertrip. Of het nu in de achtertuin is of op een camping, kamperen brengt een gevoel van avontuur en gezelligheid met zich mee.
  6. Filmavond: Organiseer een filmavond thuis met vrienden of familie. Kies een paar favoriete films, maak popcorn en geniet van een ontspannen avond.
  7. Tuinieren: Geef je tuin een opknapbeurt. Plant bloemen, kruiden of groenten en geniet van het plezier van het zien groeien van je eigen tuin.
  8. Sportdag: Organiseer een sportdag met vrienden of familie. Voetballen, frisbeeën, of gewoon een wandeling maken - het belangrijkste is om actief te zijn en plezier te hebben.
  9. Kookexperiment: Probeer nieuwe recepten uit. Kies gerechten uit verschillende culturen en maak een culinaire reis vanuit je eigen keuken.
  10. Leesmarathon: Pak die stapel boeken die je al lang wilt lezen en organiseer een leesmarathon. Een perfecte manier om te ontspannen en jezelf te verliezen in een goed verhaal.

Of je nu kiest voor avontuurlijke activiteiten of rustige momenten, de meivakantie van 2024 biedt talloze mogelijkheden om te genieten en nieuwe herinneringen te creëren.