RTV Zaanstreek legt zich niet neer bij uitspraak over toekenning zendmachtiging

Algemeen
Op 10 december 2021 opende Judith Michel, burgemeester van Wormerland, in de Zaanradiostudio nog de Zaanse Top500. Deze 'platendriedaagse' was ook op ZaanTV live te volgen.
Op 10 december 2021 opende Judith Michel, burgemeester van Wormerland, in de Zaanradiostudio nog de Zaanse Top500. Deze 'platendriedaagse' was ook op ZaanTV live te volgen. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD/WORMERLAND - RTV Zaanstreek gaat een WOB-procedure starten tegen het door het Commissariaat voor de Media toekennen van de zendmachtiging aan de Stichting Zaans Mediaplatform de Orkaan zo laat het bestuur van Stichting RTVI Zaanstreek weten.

“Het spreekt voor zich dat wij in deze uitspraak en gang van zaken zéér teleurgesteld zijn. Met deze stap worden onze trouwe kijkers, luisteraars en zeker niet te vergeten onze enthousiaste en hardwerkende programmamakers en vrijwilligers volledig in de kou gezet. We willen onze tegenpartij feliciteren met het verkrijgen van de zendmachtiging maar kunnen ons in de beslissing van het Commissariaat voor de Media niet vinden. Er zijn te veel zaken en procedures gedurende deze aanvraag toegepast waarbij wij een vraagteken plaatsen. Dit heeft ons doen besluiten om een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) procedure op te starten. Naast behandeling van deze WOB-aanvraag, zijn wij tevens in beroep gegaan op het besluit d.d. 2 februari 2022 zoals op grond van de Algemene Wet bestuursrecht (AWB) is toegestaan. Dit protest zien wij als onze verplichting omdat de omroep al sinds een dertigtal jaren tot tevredenheid van en voor een groot gedeelte van het Zaanse publiek actief is. Daarnaast zijn wij dat ook verplicht richting onze grote groep trouwe vrijwilligers en de sociaal maatschappelijke organisaties waar wij al sinds jaar en dag een nauwe band mee hebben”, aldus het bestuur.

Samen door één deur is, ondanks bemiddeling door een externe partij, niet gelukt. RTV Zaanstreek laat weten nog altijd open te staan tot intensieve samenwerking en pleit ervoor om opnieuw aan tafel te gaan om deze mogelijkheden te bekijken. Mocht de toekenning van de zendmachtiging bij de andere partij blijven, dan wordt het stil op de 107,1 FM waarop Zaanradio in de ether te ontvangen is, stopt de onlineberichtgeving en gaat ook het tv-kanaal van ZaanTV op zwart.