Pianotalent Venna Fassaert: ‘Als muzikant kun je geen arts zijn. Wel andersom’

Algemeen
Venna tijdens haar optreden op het Jan Pasveerconcours voor Ensembles als de pianohelft van Duo Fandango in 2019, samen met Sijbrand Loot (klassiek gitaar).
Venna tijdens haar optreden op het Jan Pasveerconcours voor Ensembles als de pianohelft van Duo Fandango in 2019, samen met Sijbrand Loot (klassiek gitaar). ((Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag))

ZAANSTAD - Natuurlijk twijfelde ze welke vervolgopleiding ze na haar middelbare school zou doen; geneeskunde, omdat het een lang gekoesterde wens is om arts te worden, of toch naar het conservatorium om haar muzikale talent en passie op professioneel niveau te ontwikkelen. Haar pianoleraar bracht uitkomst: ‘Als muzikant kun je geen arts zijn. Wel andersom.’ Inmiddels zit Venna Fassaert (20) in het derde jaar van haar studie. Het eerste weekend van april doet ze mee aan het bekende Zaanse muziekfestival Jan Pasveerconcours, dat ze al twee keer won.

Pianist Venna Fassaert, tweevoudig winnaar Jan Pasveerconcours, weer present op evenement

Venna’s eerste optreden was tijdens het eerste jaar dat ze pianoles had. Ze deed als zevenjarige mee aan de talentenjacht Zaanstormend Talent. 

“Het thema was ‘griezelen’. Ik had een zelfgeschreven liedje, ‘Ben niet bang’. Dat zong ik en ik begeleidde mezelf op piano. Daar kwam ik de auditie mee door. Ik mocht toen op het grote podium van het Zaantheater optreden. Dat was een heel mooie ervaring. Ik kwam er meteen achter dat ik geen podiumvrees heb.”

Ik verbied het je niet

Moest ze in het begin van haar pianolessen nog door haar moeder worden gestimuleerd om te studeren, al snel kroop ze te pas en te onpas uit zichzelf achter de toetsen. Pianospelen werd haar passie en is dat nog.

“Ik heb veel ambities. Ik wil mezelf verbeteren en mij daarin ontwikkelen en vind het daarom leuk om aan concoursen mee te doen. Het uitdagende is dat je met een stuk begint dat je nog niet kent. Het leuke aan het proces is dat je er naartoe werkt om iets heel moois neer te zetten waarbij je, als je het goed doet, de gevoelige snaar van de luisteraar raakt. Laatst kwam ik bij mijn leraar, Harry Koopman, met een stuk van componist Rachmaninov. Ik zei dat ik dat heel graag wilde spelen. Hij gaf aan dat het misschien iets te moeilijk zou zijn. ‘Maar ik verbied het je niet’. Toen dacht ik, ik ga de uitdaging aan. Hij was achteraf heel verrast hoe ik het stuk heb opgepakt. Ik vind het mooi dat het moeilijk lijkt, maar dat het dan toch lukt. Ik denk dat ik dit stuk ga spelen op het komende Jan Pasveerconcours.”

Levenservaring

Daar was ze eerder actief; In 2016 won ze een tweede prijs. In 2018 won ze een eerste prijs en de Publieksprijs van het evenement. In het daaropvolgende jaar won ze samen met Sijbrand Loot (klassiek gitaar) een eerste prijs van de ensemblevariant van het concours. Daarnaast trad ze op tijdens concerten en op aanvraag. Zo heeft ze samen met Sijbrand Loot opgetreden tijdens de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen in 2019 en trad ze op tijdens een talkshow van NV Zaanstad. 

Ook deed ze met drie optredens mee aan twee edities van het Prinses Christina Concours. Vorig jaar gooide ze hoge ogen met het quatre mains spel met Anna Reinhold. Het feit dat ze perfect synchroon speelden, oogstte veel bewondering. Ze is nu te oud voor deelname aan het Prinses Christina Concours. “Jammer, leeftijd zou geen rol moeten spelen in de muziek. Levenservaring kan er namelijk veel aan bijdragen.”

Jan Pasveerconcours

Het Jan Pasveerconcours vindt plaats in het weekend van 2 en 3 april (aanvankelijk maart, maar vanwege corona verschoven). Locatie: de in de eerste coronaperiode volledig opgeknapte theaterzaal van FluXus Muziekschool aan de Westzijde 148.

Zaterdag zijn er de hele dag voorronden en kan publiek in- en uitlopen. Aan het eind van de dag gaan de tien het meest in het oog springende soloartiesten/ensembles naar de finale op zondagmiddag. Het Jan Pasveerconcours is het eerste grote evenement in FluXus sinds de coronamaatregelen die in maart 2020 van kracht werden. Het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel mensen in de zaal terecht kunnen. Dat hangt ervan af of de anderhalvemetermaatregel ten tijde van het concours nog geldt. 

Het evenement is bedoeld om de verdere talentontwikkeling bij muziekleerlingen en ander muzikaal talent uit de Zaanstreek te stimuleren. Daarnaast is het voor hen een goede gelegenheid om podiumervaring op te doen.