LHBTIQ+-geschiedenis in LEGO als aanloop naar ZaanPride

Algemeen
De geschiedenis van de LHBTIQ+ community is in LEWGO te zien in de etalages van HET aan de Westzijde 72.
De geschiedenis van de LHBTIQ+ community is in LEWGO te zien in de etalages van HET aan de Westzijde 72. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - In het kader van ZaanPride 2022 bouwen LEGOpride masters Jan van Run-Kvist en Oscar Salome een speciale canon in LEGO van de LHBTIQ+-geschiedenis. Deze is vanaf 21 mei tot eind juni in de etalages van HET, Westzijde 72, te zien. De opening is zaterdag 21 mei om 16.00 uur.

Het tweetal ontmoetten elkaar op de Amerikaanse Facebook pagina Gay Adult Fans of LEGO. Wat bleek? Ze woonden nog geen 500 meter van elkaar in Zaandam! Een brick collaboration was geboren.  

“Met benadrukken we het motto van ZaanPride en De Zaanse Regenboog dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Het is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. Wij willen laten zien dat Zaanstad een tolerante stad is die iedereen omarmt”, aldus de Pride organisatie.

QR-codes

In de etalages van HET is binnenkort de LHBTIQ+-geschiedenis te zien in verschillende tableaus. Elke tableau is voorzien van een QR-code met een link naar de site van ZaanPride.nl voor achtergrondinformatie. De canon start in 1939 met de film ‘The Wizard of Oz’ waarin Judy Garland zong ‘Somewhere over the Rainbow’ om daarna 30 jaar later via de ‘yellow brick road’ aan te landen in juni 1969, New York. Daar vonden de Stonewallrellen plaats na de brute ontruiming van de homobar Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek terug te vechten.

Daarna vervolgt de canon lief en leed van de Nederlandse  LHBTIQ+-gemeenschap: de eerste Roze Zaterdag in Nederland, de Aidsepidemie in jaren tachtig, de Gay Games in Amsterdam in 1996 en het homohuwelijk in het nieuwe millennium. Het maakt anno nu de balans op van landen waar homoseksualiteit nog steeds bij wet strafbaar zijn met het Zero Flags Project dat tevens tijdens ZaanPride te zien zal zijn in de Bieb in Zaandam.

Prijsvraag

Sluitstuk is de grote Zaanse Regenboogparade in LEGO met honderden kleurrijke mini-figures. Natuurlijk met de Zaan, polder, fabrieken, stad en een groot Pride festivalterrein. Er is een prijsvraag met hoeveel mini-figures er verwerkt zijn in de etalages. Hoofdprijs een toepasselijke set ’Everyone Is Awesome’.  Alle inzenders bij HET ontvangen gratis een speciale ZaanPride LEGO button (zolang de voorraad strekt).

Meer info over het programma van ZaanPride, dat plaats vindt van 3 tot en met 11 juni, is te vinden op ZaanPride.nl.