‘Leden delen graag hun enorme kennis’

Algemeen
Fons Arens vertelt volop over zijn verzameling cactussen terwijl hij een rondleiding geeft in zijn kassen.
Fons Arens vertelt volop over zijn verzameling cactussen terwijl hij een rondleiding geeft in zijn kassen. (Foto: Marga Esser)

ASSENDELFT – Op het erf achter het huis van Fons en Rinie Arens aan de Dorpsstraat in Assendelft staan maar liefst vier kleine kassen. Daarin schuilt voor de fans een walhalla van z’n 40 à 50 families cactussen. Allemaal zorgvuldig gekweekt, geënt en verzorgd door de heer des huizes, voorzitter van cactusvereniging Succulenta Zaanstreek/Waterland. Zondag 29 mei is er een open dag.

Door Marga Esser

Arens is al jaren voorzitter van Succulenta Zaanstreek/Waterland, de Zaanse tak van de Koninklijke Nederlandse vereniging van liefhebbers van cactussen en vetplanten. Het echtpaar Arens woont 55 jaar op hetzelfde adres. 

Zondag 29 mei open dag Succulenta Zaanstreek-Waterland

Al snel zette Arens een kas in zijn achtertuin. Toen de oudste zoon vaders voorliefde voor cactussen overnam, kwamen er twee kassen bij. Nadat zoon Sander door tijdsgebrek het tuinschepje aan de wilgen hing, nam zijn vader de zorg van alle kassen op zich.

Enorme kennis

De laatste jaren kon Arens noodgedwongen minder tijd besteden aan zijn verzameling cactussen en vetplanten. Naast de kassen richtte Arens namelijk ook nog een jaloersmakende rotstuin vol vetplanten in. ‘Maar ik heb eigenlijk meer met cactussen’, bekent Arens.

‘Bij ons leer je zoveel meer over cactussen en vetplanten’

En dat is te merken, als een ware leraar geeft Arens met passie een korte introductie cactussen aan de afvaardiging van het Zaans Stadsblad. Regelmatig pakt hij er voor een volledigheid een boek vol wetenswaardigheden bij. Maar eigenlijk is hij zelf een lopende encyclopedie.

‘Het grote voordeel van het lidmaatschap van onze vereniging is dan ook de enorme kennis onder onze leden. Tijdens onze clubavonden wisselen we kennis, informatie en tips uit. Inhoudelijk leer je ontzettend veel over deze planten.’

Vers bloed

De laatste jaren is het ledenaantal van Succulenta Zaanstreek/Waterland aardig teruggelopen. ‘We kunnen dus wel wat vers bloed gebruiken. Momenteel zijn cactussen erg in. Om een mooie verzameling cactussen of vetplanten op te bouwen, is het echt verstandig om je aan te sluiten bij een vereniging.’

Verzameling van 40 jaar

Om een indruk te krijgen van de activiteiten en de kennis van Succulenta Zaanstreek/Waterland is de open dag op zondag 29 mei een tip. Bij de familie Arens kunnen die dag de twee kassen van 32 vierkante meter en twee kleine kassen bekeken worden. Met daarin een met zorg opgebouwde verzameling van 40 jaar en een verenigingskas waar plantjes te koop zijn.

Materialen en advies

Buiten planten kunnen er andere materialen, zoals mest gekocht worden. Verder kunnen de bezoekers tijdens de open dag ook terecht voor advies. De open dag op 29 mei duurt van 10.00 tot 16.00 uur, aan de Dorpsstraat 714.

De afdeling komt verder iedere eerste vrijdag van de maand bijeen in ‘De Springplank’ aan de Saenredamstraat 34 in Assendelft. Aanvang 19.30 uur. 

Meer informatie

Op www.succulentazw.nl is meer informatie te vinden. Degenen die liever willen bellen, kunnen terecht bij Pim Bos, telefoon 075-6158852 of Fons Arens, telefoon 06-1068796.

Bloeiende cactussen zijn een juweeltje in huis.
Afbeelding
De rotstuin van de familie Arens.