Op de 'Gloppen' nestelen in het voorjaar graag watervogels.
Op de 'Gloppen' nestelen in het voorjaar graag watervogels. (Foto: aangeleverd)

Actie om groenstrook oftewel ‘Gloppen’ aan Zaanoever Oostzijde te behouden

Algemeen

ZAANDAM - Het is een weelderige broedplaats voor vogels en één van de weinige groene open plekken aan de Oostzijde in Zaandam. “Maar dit  dreigt te moeten wijken ten behoeve van een horecaterras en (aanleg)steiger over een lengte van bijna 60 meter. Het is doodzonde als een stukje natuur in Zaandam op deze manier verloren gaat”, aldus betrokken buurtbewoners uit de Hofwijk in Zaandam. Die hebben de krachten verenigd om de bouw van horeca, een terras en (aanleg)steigers aan het zogenaamde ‘Kleine Glop’ (grofweg gelegen tussen de Prins Bernhardbrug en de spoorlijn naar Purmerend) tegen te houden. 

De initiatiefnemers zijn overgegaan tot de oprichting van een stichting, genaamd: ‘Vrienden van het Zaanse Glop’. Naast de 750 woningen die daar gebouwd gaan worden, is de gemeente Zaanstad voornemens om langs een groot deel van het Kleine Glop een horecaterras en steiger te bouwen aldus de bewoners. “Dit betekent dat de groenstrook op de grens van water en land als broedgebied deels verdwijnt en (opnieuw) een zeldzaam open stuk aan de Zaan verdwijnt.”

Eerste succes geboekt

De stichting is over deze plannen actief in gesprek gegaan met de gemeente en projectontwikkelaar. Marcel Prins, voorzitter van de stichting: “Wij zijn verheugd dat op basis van deze gesprekken in het ontwerp-bestemmingsplan de horeca inmiddels is verplaatst naar de andere kant van de straat. Er zijn nog wel plannen voor de aanleg van een terras en steiger. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente dit wil. Het gaat geluidsoverlast en vervuiling opleveren en betekent ongetwijfeld het einde van het broedgebied en van het eveneens door de gemeente zelf beoogde open en groene karakter van het glop. Wij gaan hierover wederom in gesprek met betrokkenen. Ook willen wij een petitie, die momenteel open staat ter ondertekening, aanbieden aan de wethouder. Tenslotte sluiten wij juridische stappen niet uit.”

Zaanse Gloppen

In de Zaanse volkstaal betekent glop: een onderbreking van een gesloten rij gebouwen. Zeldzaam zijn ze en daarom van grote cultuurhistorische waarde. Ook zijn ze belangrijk voor de natuur. Het zijn de laatste stukken oever waar men vanaf de openbare weg van de Zaan en haar groene oevers kan genieten en waar onder andere watervogels kunnen broeden en foerageren. De gemeente Zaanstad heeft ze daarom onderdeel gemaakt van haar visie ‘De Identiteit van Zaanstad – linten, dijken en paden’. In Zaandam bestaan nog maar twee gloppen: eentje ten zuiden van de Prins Bernardbrug - het Grote Glop met het bekende huis dat door Monet is geschilderd – en eentje ten noorden van die brug - het Kleine Glop, met haar wuivende rietkragen vol natuur.

Zie voor meer informatie van de nieuwe stichting www.zaanseglop.nl. De petitie ondertekenen kan op: https://petities.nl/petitions/behoud-de-twee-unieke-groene-oevers-in-zaandam

Het kleine Glop ten noorden van de Prins Bernhardburg. De groenstrook biedt ook vrij zicht op de Zaan.
Het grote Glop ten zuiden van de Prins Berhardburg.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Zaan de Wandel geeft heel veel energie’ Algemeen 15 aug, 14:37
Afbeelding
Zaantheater zoekt vrijwilligers voor jongeren flexpool Werken 15 aug, 14:30
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken? Algemeen 15 aug, 11:40
Afbeelding
Nog tot en met zondag Smash Devil toernooi bij K.Z.T.V. Sport 15 aug, 09:15
Afbeelding
Schietincident in Koog aan de Zaan is nog een mysterie 112-nieuws 15 aug, 02:56
Afbeelding
Scooter met twee vrouwen hard tegen auto gereden in Zaandam 112-nieuws 15 aug, 00:48
Afbeelding
SVA meer dan overtuigend winnaar in de Koog Algemeen 14 aug, 17:30
Afbeelding
Grote brand in centrum Zaandam 112-nieuws 14 aug, 06:12
Afbeelding
‘Heeft u een kind gefeliciteerd met zijn vmbo-advies?’ Ode aan het VMBO 13 aug, 10:48
Afbeelding
Zaanbocht Run moet uitbundig zijn Sport 12 aug, 10:45
Afbeelding
Wie heeft er voorrang? Algemeen 12 aug, 10:00
Afbeelding
Gaslek bij pompstation Zaandam opgelost 112-nieuws 11 aug, 19:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief