Actie om groenstrook oftewel ‘Gloppen’ aan Zaanoever Oostzijde te behouden

Algemeen
Op de 'Gloppen' nestelen in het voorjaar graag watervogels.
Op de 'Gloppen' nestelen in het voorjaar graag watervogels. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het is een weelderige broedplaats voor vogels en één van de weinige groene open plekken aan de Oostzijde in Zaandam. “Maar dit  dreigt te moeten wijken ten behoeve van een horecaterras en (aanleg)steiger over een lengte van bijna 60 meter. Het is doodzonde als een stukje natuur in Zaandam op deze manier verloren gaat”, aldus betrokken buurtbewoners uit de Hofwijk in Zaandam. Die hebben de krachten verenigd om de bouw van horeca, een terras en (aanleg)steigers aan het zogenaamde ‘Kleine Glop’ (grofweg gelegen tussen de Prins Bernhardbrug en de spoorlijn naar Purmerend) tegen te houden. 

De initiatiefnemers zijn overgegaan tot de oprichting van een stichting, genaamd: ‘Vrienden van het Zaanse Glop’. Naast de 750 woningen die daar gebouwd gaan worden, is de gemeente Zaanstad voornemens om langs een groot deel van het Kleine Glop een horecaterras en steiger te bouwen aldus de bewoners. “Dit betekent dat de groenstrook op de grens van water en land als broedgebied deels verdwijnt en (opnieuw) een zeldzaam open stuk aan de Zaan verdwijnt.”

Eerste succes geboekt

De stichting is over deze plannen actief in gesprek gegaan met de gemeente en projectontwikkelaar. Marcel Prins, voorzitter van de stichting: “Wij zijn verheugd dat op basis van deze gesprekken in het ontwerp-bestemmingsplan de horeca inmiddels is verplaatst naar de andere kant van de straat. Er zijn nog wel plannen voor de aanleg van een terras en steiger. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente dit wil. Het gaat geluidsoverlast en vervuiling opleveren en betekent ongetwijfeld het einde van het broedgebied en van het eveneens door de gemeente zelf beoogde open en groene karakter van het glop. Wij gaan hierover wederom in gesprek met betrokkenen. Ook willen wij een petitie, die momenteel open staat ter ondertekening, aanbieden aan de wethouder. Tenslotte sluiten wij juridische stappen niet uit.”

Zaanse Gloppen

In de Zaanse volkstaal betekent glop: een onderbreking van een gesloten rij gebouwen. Zeldzaam zijn ze en daarom van grote cultuurhistorische waarde. Ook zijn ze belangrijk voor de natuur. Het zijn de laatste stukken oever waar men vanaf de openbare weg van de Zaan en haar groene oevers kan genieten en waar onder andere watervogels kunnen broeden en foerageren. De gemeente Zaanstad heeft ze daarom onderdeel gemaakt van haar visie ‘De Identiteit van Zaanstad – linten, dijken en paden’. In Zaandam bestaan nog maar twee gloppen: eentje ten zuiden van de Prins Bernardbrug - het Grote Glop met het bekende huis dat door Monet is geschilderd – en eentje ten noorden van die brug - het Kleine Glop, met haar wuivende rietkragen vol natuur.

Zie voor meer informatie van de nieuwe stichting www.zaanseglop.nl. De petitie ondertekenen kan op: https://petities.nl/petitions/behoud-de-twee-unieke-groene-oevers-in-zaandam

Het kleine Glop ten noorden van de Prins Bernhardburg. De groenstrook biedt ook vrij zicht op de Zaan.
Het grote Glop ten zuiden van de Prins Berhardburg.