Puffen én genieten in tropisch warme Zaanstreek

Algemeen
v.l.n.r. Emma, Tess, Lois en Tess. Genieten in het warme water van de Mallegatsloot.
v.l.n.r. Emma, Tess, Lois en Tess. Genieten in het warme water van de Mallegatsloot. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “Als je fietst zal het windje wel lekker zijn. Maar bij het suppen op het open water van de polder moet je nu wel werken. En dat is niet echt de bedoeling bij deze warmte”, lacht Pauke Boekel. Ze rust even op de SUP, samen met haar dochter Amy Granneman, uit bij de fietsbrug over de Mallegatsloot in Koog aan de Zaan. Dat het vandaag tropisch warm is, zal niemand ontgaan. Het is ‘code oranje’. Dat betekent puffen én genieten in de tropisch warme Zaanstreek. De redactie van het Zaans Stadsblad maakte een rondje langs de sloten en plassen op zoek naar de geluksvogels die bij en in het water afkoeling zochten.

Door Dirk Karten

Volgens Pauke Boekel is het water in de polder heerlijk om een duik in te nemen. “Warmer dan de Crommenije!” De vorig jaar aangeschafte SUP is nu dé ideale manier om op het water te recreëren en op z’n tijd af te koelen. “We hebben twee hele stabiele exemplaren gekocht waar we in de zomer en het najaar mee varen. We zijn echte ‘zomer-suppers”, lacht Pauke.


Lekker op het SUP board door de polder van Westzaan. 

Lekker chillen

De temperatuur loopt nog verder op als we richting busbrug De Binding fietsen. Emma (17), Tess (17), Lois (18) en Tess (17) chillen lekker op de vlonder die je kunt bereiken via een smal paadje in de groenstrook aan het Ruitenveen in Westerwatering. De vier meiden genieten van hun welverdiende vakantie na een schooljaar blokken. Mét resultaat want ze zijn allemaal over of geslaagd.

Snowboardles geven

“Ik ga nu mijn examenjaar in op het VWO”, zegt Emma. Vriendin Tess neemt een tussenjaar en ziet er nu al naar uit snowboardles te gaan geven in Oostenrijk. Lois begint het nieuwe schooljaar aan haar HAVO studie Creatieve Business. “Met deze opleiding kan ik gaan werken in de wereld van entertainment en informatie.”

De tweede Tess gaat na de vakantie gewoon verder met haar HBO studie. “Ze is de slimste van ons”, gieren de meiden al watertrappelend. “Je kunt hier niet staan, maar het water is echt heerlijk. Kom je er ook in?”, vragen ze. Het is verleidelijk want het zweet loopt in straaltjes over m’n rug. Maar nee, we moeten nog verder. Adieu meiden, geniet ervan en bedankt voor jullie spontane medewerking!

Happen naar lucht

Het is opvallend stil op straat. De meeste mensen gebruiken hun gezonde verstand en blijven binnen. Of zoeken de schaduw op in plaats van het smoorhete asfalt. De Zaanstreek heeft ook veel oudere woningen en hoogbouw waar dit soort warm weer een ware uitdaging is om de kamers enigszins koel te houden.


De was als zonwering...

Zo doet een bewoner van een flat in het Peldersveld een ludieke poging de zon te weren. Op het balkon hangt de was te drogen wat gelijk de broodnodige schaduw geeft. 

Een bewoner van een in 2021 opgeleverde appartementencomplex Pakhuis Orion in de Westzijde (schuin tegenover de voormalige Jedelooschool) houdt het hoofd koel met drie kleurige parasols op het balkon. Weg met de koperen ploert bij dik 36 graden!


Kan nog meer bij... 

Ook de natuur heeft het zwaar bij dit extreme weer. Je ziet vogels half versuft in de schaduw zitten met hun snavels open happend naar verkoeling. Een enkeling waagt zich buiten om het noodzakelijke rondje met de hond te maken.


De vogels hebben het ook zwaar bij deze extreme warmte. 

Genieten in Jagersveld

We fietsen door richting Jagersveld alwaar het gezellig druk is. De bomen bij de strandjes rond de recreatieplas bieden de nodige schaduw. Een paar dappere zonaanbidders trotseren de nu 36+ graden in de hoop razendsnel een mooi bruin kleurtje te krijgen. Met een UV zonkracht 6,8 – officieel gemeten om 13.30 uur door het RIVM – vraag je eerder om ernstige huidaandoeningen… Jong en ouder speelt in het water, zwemt, supt of vaart met een boot. In de verte rost een waterscooter cirkels in de hoop dat degene die in de opblaasband wordt meegetrokken een nat pak krijgt.


Genieten bij een van de strandjes rond de Jagersplas. 

‘Gesloten wegens extreme hitte’

‘Gesloten wegens extreme hitte’ staat er op een bordje bij de entree van Freiwald’s Jumping World. De springkussens van het kinderspringparadijs, dat op het grote veld van het burgemeester In ’t Veldpark staat, liggen er troosteloos bij. De circusfamilie die het enige reizende springkussenfestijn in Nederland bestieren, zullen ongetwijfeld balen. Moet je eerst twee jaar corona zien te overleven, gooit extreem warm weer de tien bijzondere springkussens weer op slot…


Wegens extreme hitte gesloten... Moet je eerst twee jaar corona overleven, zorgt extreem warm weer voor geen inkomsten...  

Gelukkig blijven ze nog tot en met zondag 31 juli en is er ander (lees beter weer om lekker te springen) weer in het verschiet. Het KNMI voorspelt – uiteraard – nu eerst onweer en regen met vooral op donderdag nog kans op een bui. In de loop van het weekend wordt het weer warmer en meer zon.


Oké, het is een oud beestje, maar hij gaf toch echt in de zon 45 graden aan om 16.00 uur in Westerkoog.   

We krijgen letterlijk hoofdpijn van de warmte en keren weer naar huis. Tijd om de foto’s te bewerken en de ervaringen online te zetten. Een ding is duidelijk: de zomer van 2022 lijkt niet stuk te krijgen. Heerlijk toch voor de jeugd aan het begin van de schoolvakantie? Of hoeft het zo warm niet en verlang je naar de winter? Laat het ons weten! 


De mussen vielen gelukkig nog net niet dood van de het dak van de warmte... (Foto: Coby Karten) 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding