Bewustwordingscampagne met escape-spel

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

PURMEREND/REGIO - In de Week van Lezen en Schrijven wordt in de regio Zaanstreek-Waterland extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. De gemeenten werken hiervoor onder andere samen met de lokale bibliotheken en Stichting Lezen en Schrijven. Van 9 tot en met 16 september kunnen professionals en vrijwilligers in een speciale Escape Caravan ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Het interessante escape-spel is gemaakt door Raccoon Serious Games en werd eerder gebruikt in het BNNVARA-programma Make Holland Great Again.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze vaak ook moeite met het gebruiken van een computer of een smartphone. In de regio Waterland hebben 15.020 volwassenen te weinig basisvaardigheden om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Laaggeletterdheid ligt aan de basis van een verscheidenheid aan problemen.

Mensen die moeite hebt met taal-, reken- en digitale vaardigheden, vinden minder snel een baan, leven vaak minder gezond en hebben je minder grip op je geldzaken. Laaggeletterdheid voorkomen en verminderen lukt alleen als bedrijven en organisaties op lokaal en regionaal niveau goed samenwerken. Met de actie in de Week van Lezen en Schrijven vragen de organisatoren aandacht voor deze samenwerking en hopen ze professionals en vrijwilligers aan het denken te zetten over hun eigen rol in de aanpak laaggeletterdheid. De uitnodiging voor het spel is verstuurd aan onder andere medewerkers van de gemeenten, zorgprofessionals, medewerkers van Sociaal Wijkteams, schoolbesturen en beheerders van buurthuizen. Bezoekers van de Escape Caravan krijgen na het spel informatie over wat in de gemeenten wordt gedaan voor het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.

Verder kan iedereen die wil ervaren wat het betekent om laaggeletterd te zijn, zich inschrijven voor een tijdsblok of spontaan langskomen.

Dagen en locaties 

Vrijdag 9 september | voor de bibliotheek aan de Waterlandlaan 40 in Purmerend

Zaterdag 10 september | voor de bibliotheek aan de Waterlandlaan 40 in Purmerend

Zondag 11 september | Voetbalvereniging Fortuna Wormerveer

Maandag 12 september | Anna’s Huis, Zorgboulevard Zaandam

Dinsdag 13 september | sociaal cultureel centrum de Bolder Het spil 1 in Monnickendam
Woensdag 14 september | Dienstencentrum De Omslag in Wormer

Donderdag 15 september | Raadhuisstraat 1 (bij het gemeentehuis) in Landsmeer

Vrijdag 16 september | W. van de Knoopdreef 1 ( bij het gemeentehuis) in Edam-Volendam

Reserveren tijdslot Zaanstreek: debieb.nl/laaggeletterdheid 

Reserveren tijdslot Waterland: bibliotheekwaterland.nl/home/escape-caravan

Afbeelding