Ludieke actie in Westerkoog: ‘Iedereen paraat voor een veilige straat’

Algemeen
Met een creatief spandoek wordt de aandacht gevraagd de auto twee straten verderop te zetten.
Met een creatief spandoek wordt de aandacht gevraagd de auto twee straten verderop te zetten. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN – Een eigenaar van een Porsche die zijn wagen brutaal in je voortuin parkeert. Niet de eigen poort kunnen openen om je kind naar school te brengen omdat er een auto voor geparkeerd staat. Tot en met een kind – gelukkig niet ernstig - dat werd aangereden in de verkeerschaos die elke werkdag rond half negen en half drie ontstaat rond de scholen in de wijk Westerkoog. Negen bewoners van de straten rond basisscholen De Watermolen en De Golfbreker, kinderdagverblijf Freekids en speciaal onderwijs Dynamica zijn de dagelijkse parkeeroverlast meer dan zat. Met een ludieke, vriendelijke en vooral groene actie vragen ze aan de ouders van de schoolgaande kinderen 100 meter verderop te parkeren.

‘Het is toch te gortig als wildvreemden hun auto’s in je voortuin parkeren en je zelf niet meer weg kunt komen’

“Bij de apotheek en het winkelcentrum is genoeg parkeergelegenheid en het kost echt niet meer tijd om vanaf die kant naar de scholen te lopen”, stelt Martine Henket-Zeldenrust. Met een vrolijk spandoek wil ze de aandacht vangen van de automobilisten die nu in straten als de Korenmolen, Papiermolen en de Elzeboom dagelijks parkeeroverlast veroorzaken. ‘Iedereen paraat voor een veilige straat. Parkeer a.u.b. op het grote parkeerterrein bij de apotheek en het winkelcentrum’ luidt de boodschap op het speelse spandoek.

Parkeren in voortuin?

Martine: “Het is iedere keer weer een puinhoop. We snappen heel goed dat je haast kunt hebben als je je kind naar school moet brengen en zelf op tijd op je werk moet zijn. Maar probeer dat verantwoord te doen. Het is toch te gortig als wildvreemden hun auto’s in je voortuin parkeren en je zelf niet meer weg kunt komen.” Dat de parkeeroverlast echt uit de hand loopt, merkte zelfs Sinterklaas afgelopen jaar. De brandweerwagen waarmee hij aankwam kon de draai niet maken omdat lukraak geparkeerde auto’s een vrije doorgang naar het schoolplein blokkeerden…

Geen paaltjes

Controle in de spitstijden door de politie is door meerdere buurtbewoners aangevraagd maar blijft achterwege. Bij de gemeente aankloppen met de vraag paaltjes op de voetgangerszones te plaatsen vonden de negen gezinnen die de actie steunen geen goed alternatief. En dus werd de eigen knip ver opengetrokken voor de aanschaf van dertien levensgrote plantenbakken. Die zijn gevuld met onder meer rododendrons en op strategische plekken neergezet voor de woningen. En op de stoep waar een gele rand is en dus een parkeerverbond geldt.

Goed voor flora en fauna

“Ook al staat bij deze actie de veiligheid van het schoolgaande kind voorop, met de plantenbakken is de wijk tegelijk een stukje groener én fraaier gemaakt”, vertelt Martine. Ook de natuur is blij met de actie. De levensgrote bakken zijn gevuld met planten en bloemen waar vlinders en bijen gek op zijn. “Het was een hele klus om de bakken te transporteren en vullen. Gelukkig waren er ook sterke mannen bij die hebben geholpen met het plaatsen.”

Dikke pluim gaat er naar Ranzijn Tuin & Dier. Toen de bedrijfsleider van de groene actie hoorde, werd er twintig procent korting gegeven op de planten en bloemen. “Dat was heel fijn want je praat toch over een investering van zo’n 600 euro”, aldus Martine.

Zakken vol aarde en bloemen en planten.
Gelukkig had een budgetwinkel grote potten in de aanbieding.
De auto voor je eigen deur wordt geblokt...
Het resultaat zijn prachtig gevulde plantenbakken die moeten voorkomen dat er op de stoep van het woonerf wordt geparkeerd.
Parkeren op de stoep met gele streep is ook een stuk lastiger geworden (foto boven) en de bakken die voor de huizen van de deelnemende bewoners staan.
...en dan staat er plotseling een Porsche in je voortuin...