Zaanstad plaatst zich voor kampioenspoule

Algemeen
Na een moeizame start won favoriet VV Zaanstad alsnog van Coniche Topvolleybal Zwolle.
Na een moeizame start won favoriet VV Zaanstad alsnog van Coniche Topvolleybal Zwolle. Foto: Eric Visch

Na een moeizame start won favoriet VV Zaanstad alsnog van Coniche Topvolleybal Zwolle. (Foto: Eric Visch)<br />Na een moeizame start won favoriet VV Zaanstad alsnog van Coniche Topvolleybal Zwolle. (Foto: Eric Visch)
ZAANDAM - Met Coniche Topvolleybal Zwolle als tegenstander leek zondag 10 februari een dag zonder zorgen te worden voor Zaanstad heren 1. Zwolle, op dit moment laatste in de eredivisie, is met een schrale zeven punten de hekkensluiter van de eredivisie en moet zich na deze wedstrijd gaan voorbereiden op de play-outs.

Zondag 3 februari zorgden de volleyballers uit de Zaanstreek voor een spektakel door te stunten tegen de landskampioen Lycurgus: 3-1 winst. Dus lijkt alles te kunnen in Zaanstad, die hun laatste wedstrijd van de reguliere competitie met een thuiswedstrijd mochten eindigen. Nadat directe concurrent VoCaSA zaterdag met 3-1 verloor van Taurus, waren de play-offs voor Zaanstad al een feit. Een wedstrijd zondag dus zonder druk, een tegenstander waartegen gewonnen kon worden en natuurlijk met het thuispubliek in het achterhoofd, leek Zaanstad op papier de favoriet te zijn.

Zaanstad begon echter slordig met veel eigen fouten. Sandor Rieuwers, coach van Zaanstad, vroeg de eerste time-out al bij een stand van 5-8 aan. Dit kon het spel van Zaanstad niet omzetten, waarna de Zaankanters bij 6-11 de tweede time-out moesten inlassen. Zwolle kreeg door het matige spel van Zaanstad meer vertrouwen en sleepte de eerste set met 17-25 binnen. Zaanstad begon opgewekter aan de tweede set en kwam vooral met wilskracht op voorsprong. Het team begon te leven, maar door enkele persoonlijke fouten bleef het lang spannend. Zaanstad sleepte de set nipt met 25-22 binnen. In de derde en vooral vierde set kon het team het iets betere spel vasthouden. Er volgden een aantal harde smashes en verschillende mooie killblocks. Zaanstad trok dan ook in de derde en vierde set (25-22 en 25-18) aan het langste eind, wat resulteerde in een 3-1 overwinning.

Het was het slotstuk van de reguliere competitie in de eredivisie volleybal. Zaanstad heeft zich na de winst op Zwolle als vijfde voor de kampioenspoule in de eredivisie volleybal geplaatst. Deze start voor Zaanstad zondag 24 februari met een thuiswedstrijd tegen Sliedrecht. De vereniging rekent erop dat volleybalminnend publiek uit de Zaanstreek en omstreken de ploeg in de kampioenspoule komt aanmoedigen.