‘We hebben genoten in de Duyvis-huisjes’

Nieuws
Generaties hebben hun vakantie gevierd in de huisjes in de Egmondse duinen die er door Zaanse fabrieken waren neergezet voor de werknemers.
Generaties hebben hun vakantie gevierd in de huisjes in de Egmondse duinen die er door Zaanse fabrieken waren neergezet voor de werknemers. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – Onze emailbak puilde werkelijk uit van de inzendingen in de prijsvraagactie over het boek ‘Naar het huisje in de duinen’. Het was duidelijk: heel veel Zaankanters (en zelfs mensen die inmiddels buiten de Zaanstreek wonen) hebben warme herinneringen aan hun vakantie ervaringen in de huisjes in de Egmondse duinen. Dat blijkt uit ook uit de herinneringen die spontaan in de mails werden geven.

Winnaars boekactie Naar het huisje in de duinen

Eerst even de oplossing: het was Bruynzeel die als eerste Zaanse bedrijf toestemming kreeg om de duinhuisjes te bouwen. Dat had ook Monique Alexander uit Krommenie goed wat haar een boek als winnares oplevert.

Huilen om bloemkool

Ze schreef bij haar goede antwoord “Mijn vader werkte bij Bruynzeel in Suriname en kon hier in Nederland aan de slag als monteur. Bruynzeel had in die tijd een eigen garage voor zijn vrachtwagens. Ik was drie jaar toen wij met het gezin naar Nederland verhuisden. Ik heb mooie herinneringen aan onze vakanties in de duinhuisjes. Zo werd er altijd voor de gasten gekookt en kon iedereen zijn portie halen. Zo ook bloemkool; wat vonden wij kinderen dat vreselijk om te eten. Wij huilden zelfs, maar gelukkig maakte mijn vader het zo af dat wij het wel wilde eten.”

Genoten

Carla Hopman-Oudejans uit Zaandam gaf ook het goede antwoord. Zij ging als gezin altijd een weekje in de huisjes van Duyvis waar haar vader werkzaam was. “Duyvis had vier huisjes. Wat hebben we daar genoten. Daar kijk ik nog steeds met plezier op terug.”

Steeds luxer

De vader van André Volkers uit Amsterdam werkte van 1927 tot en met 1974 bij Bruynzeel, waarvan het allergrootste deel als baas van de vloerenfabriek. “Wij gingen vaak op vakantie naar een huisje in de duinen van Bruynzeel. Eerst in de ‘oude’ huisjes maar later (vanaf 1959?) frequenter in de nieuwe huisjes. Ik heb daar geweldige herinneringen aan. Zoals de wandelingen en het vliegeren in de duinen met een in het huisje aanwezige vergunning van jonkheer Six van Wimmenum op zak. Er kwam een kantine bij de nieuwe huisjes waar later complete warme maaltijden opgehaald konden worden via een abonnement systeem. Om zes uur ‘s avonds werd de bel geluid en liepen andere ‘bewoners’ en wij met onze gamel pannen richting kantine. Daar werden de pannen gevuld met groente, aardappelen, vlees met jus, een toetje of fruit en hadden we een heerlijke warme maaltijd zonder dat er iemand hoefde te koken. Onze bagage werd thuis opgehaald door een enorme truck van Bruynzeel en uitgeladen op een centrale plek bij de huisjes. Om de paar jaar werden de nieuwe huisjes steeds iets luxer: van water pompen buiten naar stromend water binnen, van licht op butaangas naar elektrisch licht. Van een wc buiten naar een complete badkamer met wc binnen. Deze laatstgenoemde luxe maakten we mee in 1970, de allerlaatste keer dat we er waren.”

Onvergetelijke vakanties

Frieda Krijt uit Wormer had ook het goede antwoord en liet weten ontzettend genoten te hebben van het artikel. “Wij gingen via Albert Heijn. Het waren onvergetelijke vakanties.”

Ook R. van Zanten uit Zaandam wist het goede antwoord en kan een boek tegemoet zien.

Rest ons nog alle inzenders te bedanken voor hun deelname en mooie reacties. En voor wie niet in de prijen is gevallen is het goed te weten dat het boek nog in beperkte mate te koop is.

‘Naar het huisje in de duinen’ telt 420 pagina’s, kost 29,50 euro en is verkrijgbaar bij de Zaanse Bruna-vestigingen, boekhandel Stumpel, galerie Staphorsius in Westzaan en de Cacaoboom in Zaandijk.