‘Het is ook gewoon een leuke culturele middag’

Nieuws
De Surinaamse vrouwen nodigen je uit om komende zaterdag kennis te komen maken met hun cultuur  en gevarieeerde keuken.
De Surinaamse vrouwen nodigen je uit om komende zaterdag kennis te komen maken met hun cultuur en gevarieeerde keuken. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – “Door gewoon met elkaar kennis te maken en ervaringen te delen ontstaat er al verbinding. Ons doel is je op een informele manier kennis te laten maken met de Surinaamse cultuur. Met elkaar respectvol in gesprek te gaan waardoor er begrip en waardering kan ontstaan, ook over hoe wij tegen het slavernijverleden aankijken”, vertelt Patricia Viereck, voorzitter van de Stichting Comité 30 juni-1 juli Zaanstreek.

Verbinding en waardering met Surinaamse cultuur centraal in bijeenkomst zaterdag 18 november

Wie nu afhaakt bij het woord ‘slavernijverleden’ om door te lezen, mist ook een gezellige dag om mensen te ontmoeten en te genieten van wat Suriname cultureel biedt. Op zaterdag 18 november is er een laagdrempelig samenzijn in buurthuis De Poelenburcht, Weerpad 1 in Zaandam. Daar is jong en ouder tussen 14.00 en 20.00 uur welkom.

Stap eens binnen

“Het is ook gewoon een leuke culturele middag/avond. Die niet alleen voor de Surinaamse gemeenschap is opgezet. Iedereen die belangstelling heeft is welkom. Dus stap gewoon binnen en maak tegelijk kennis met wat de zeer gevarieerde Surinaamse keuken biedt”, zegt Patricia uitnodigend.

Organisatie

De ontmoetingsdag is opgezet door meerdere organisaties. Naast de Stichting Comité 30 juni-1 juli Zaanstreek doet de Stichting Samen1SamenSterk mee en een Surinaamse vrouwengroep uit de Zaanstreek en de gemeente Zaanstad. Ook is er een samenwerkingsverband met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee).

Herdenking

De datum in de naam van de stichting verwijst 30 juni om te herdenken dat op 1 juli 1863 de slavernij in de toenmalige Nederlandse gebiedsdelen zoals Suriname officieel werd afgeschaft. En de viering daarvan op 1 juli. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernijketenen letterlijk werden verbroken (Keti Koti) en er een einde kwam aan jaren van vreselijke onderdrukking van onze medemens. Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’, een verwijzing naar de boeien waarmee slaven vastgezet werden. Een volgende stap naar de vrijheid werd op 25 november 1975 genomen toen Suriname onafhankelijk werd.

Bewustwording

“De overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Met onze stichting spelen we daarop in door het organiseren van herdenkingen, lezingen en gesprekken. Bewustwording, ervaringen delen staan centraal. Maar ook bespreken hoe het verleden doorwerkt op de identiteit van bijvoorbeeld de jongeren van nu. We zien wel meer wederzijds begrip, het gaat de goede kant op. Maar activiteiten zoals we nu organiseren blijven nodig voor meer bewustwording. Er moet nog veel gebeuren. Zo zijn we blij dat er eindelijk een onderzoek komt naar het slavernijverleden in de Zaanstreek. En dat het herdenkingsmonument bijna af is”, licht Patricia toe.

Activiteiten

Op zaterdag 18 november zijn er ook activiteiten voor de jeugd. Zoals een djembé workshop, je kunt de beroemde Surinaamse huisjes maken met karton waarbij er uitleg wordt gegeven over de herkomst en er is het nodige te eten en drinken (tot limonade voor de kinderen aan toe).

Themavoorstellingen

Ook het Zaantheater doet mee aan het herdenkingsjaar. Zo zijn er vier themavoorstellingen waarvan de eerste op 7 december is. In De Smeekbede gaat het om de vrijgemaakte vrouw Dédé die strijdt voor de vrijheid van haar zoon.

Kijk op https://ketikoti-zaanstreek.nl voor meer informatie. Of misschien nog beter: stap gewoon eens komende zaterdag binnen in het buurthuis en maak kennis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding