‘Plat Zaans’ Wie spreekt het nog?

Nieuws
Ook op Het Krimp in Zaandam werd vroeger een aardig mondje Zaans gesproken.
Ook op Het Krimp in Zaandam werd vroeger een aardig mondje Zaans gesproken. (Foto: archief)

ZAANSTREEK - Edo Schots, 72 jaar, reageerde op onze oproep ‘wie weet er nog Zaanse uitdrukkingen?’ Bescheiden zegt hij niet zo goed te zijn in het ‘platte Zaanse dialect’, maar hij leverde wel een aantal mooie uitspraken. 

Zoals: ‘Na’h zeun, et rooit er niet op!’ (Als je slecht werk afleverde). En: ’Hij sting eltaid de huele deg met z’n reg tuege de lening van de breg’. (Hij stond altijd de hele dag met z’n rug tegen de leuning van de brug als je de hele dag niets deed). Of: ‘D’r lait een hele tult deer op die wurf.’. Een tult was een hoeveelheid gestapeld hout, een berg stenen of hout op een werf. 

Edo hoorde toen hij een jaar of tien was oudere buren in wat je noemt ‘plat Zaans’ praten. Terwijl het globale Nederlands uiteraard al lang al z’n intrede gedaan. Een aantal van die zinnetjes zijn bij de inwoner uit Krommenie blijven hangen. “M’n ouwe buurvrouw vroeg een keer aan me toen ik nog een jochie was; ‘zooo zeun, be je te waskip weest near Eutgeeest? Ik: ja buuf met de padvinders in de boot. Buurvrouw; ‘zooo, en he je tiert van de week met je maatjes in die scheut?’ 

Weet je ook typische Zaanse uitspraken? Laat het ons weten op info@redactie.zaanstad@rodi.nl