Plat Zaans

Wie weet nog wat een stikkezakkie is?

Nieuws
Geen plastic om je twaalfuurtje mee naar je werk op de molen te nemen maar een...
Geen plastic om je twaalfuurtje mee naar je werk op de molen te nemen maar een... (Foto: Image Creator)

ZAANSTREEK – Op ons artikel over ‘plat Zaans’ kwamen nog meer leuke reacties binnen van lezers. Zoals van Jeannette Schoone. Zij kwam met deze uitdrukkingen:

‘Ik hew et ent in de bek’. (Ik ben bekaf). Wie weet nog wat ‘een klain gloppie’ is vroeg ze zich af? (een nauwe opening tussen huizen). En: ‘Je ziet er gepikt en gedreven oit maid.’ (Je ziet er tip-top uit, kleding, haar, make-up, in vol ornaat dus). Spreek jij nog van een ‘stikkezakkie’? (een boterhamzakje, je nam je lunch mee naar school dan wel het werk in een speciaal daarvoor genaaide zak van stof).

‘Hai is haidoof eworre op de molen’. (Hij is hei-doof geworden op de molen. In een oliemolen heb je twee heien, houtblokken waarmee de olie uit zaden wordt geslagen en dat maakt veel herrie.)

‘Die ene molen draait met blote biene en die aere het geknipte teennagels’. (Die ene molen draait zonder zeilen en die andere molen heeft de onderste puntjes van de zeilen omgeslagen.)

Ook Tiny de Wit uit Assendelft kwam met een aantal prachtige Zaanse uitspraken. Ze zegt daarover: ‘Hierbai hew ik d’r nag ’n paar van main ouwe opa (overgrootvader).

‘Koppie zait dat kontje komt.’ (Over iemand die krom liep). En ‘Hempie raak me boikie niet en gatje gaat te kerremes’. (Over iemand die overdreven rechtop liep).

Merakels mooi toch?

Weet je ook mooie Zaanse gezegdes en uitdrukkingen? Laat het aan ons weten via redactie.zaanstad@rodi.nl