Eerste boek van Zaandammer Wim Ruts een feit: Jayson Wood en het schilderijenmysterie

Nieuws
“Ik liep al jaren rond met het idee een boek te schrijven maar had het toen nog veel te druk met mijn werk.
“Ik liep al jaren rond met het idee een boek te schrijven maar had het toen nog veel te druk met mijn werk." (Foto: Suzanne Ruts)

ZAANDAM – Humor, feesten, duiken, een achtervolging en kunstroof uit het Rijksmuseum én een moord; de knappe, charmante Jayson Wood en zijn medestudenten Angela Romano en Aafje Dijkstra hebben het niet makkelijk. Auteur Wim Ruts (59) bedacht een verhaal in lijn van boeken als De vijf detectives, De grote zeven en De Kameleon die hij vroeger graag las. Komende zaterdag presenteert hij voor genodigden in Borrel Bar Bruizz op de Dam zijn eerste boek met de titel Jayson Wood en het schilderijenmysterie. De Zaandammer liet zich niet tegenhouden door zijn dyslexie en schreef een spannende, makkelijk leesbare avonturenroman voor jongvolwassenen én volwassenen.

‘Ik hoop mijn boek de jeugd aanzet tot lezen’

“Ik liep al jaren rond met het idee een boek te schrijven maar had het toen nog veel te druk met mijn werk. Bovendien was het plezier van lezen mij ontnomen toen ik op school verplicht boeken van bijvoorbeeld Jan Wolkers moest lezen. Ik snapte er geen bal van”, zegt de goedlachse Wim.


Wim Ruts voor de locatie waar het avontuur begint, het Rijksmuseum. (Foto: Suzanne Ruts) 

Leuke weetjes

En dat terwijl hij voorheen zelfs schrijver wilde worden. Zijn opstellen waren altijd te lang volgens de juf. Ook het opsommen van droge feiten uit de geschiedenis was niet aan hem besteed terwijl Wim altijd al een avonturenboek wilde schrijven waarin geschiedenis en leuke weetjes op een luchtige manier voorbij zouden komen.

“Gelukkig kwam er op gegeven moment een invallende geschiedenisleraar die geschiedkundige verhalen ging vertellen in plaats van feiten opsommen. Geschiedenis werd plotseling weer leuk en interessant”, herinnert de Zaandammer zijn schooltijd.

Veilingmeester

Toch bleef de pen liggen want met het aanbreken van zijn werkzame leven waren er volop andere zaken die zijn aandacht vroegen. “Ik heb van alles gedaan. Van verkoper van tuinbouwartikelen tot veilingsmeester, van floormanager in een casino tot werken in de horeca. Allemaal heel leuk, maar er bleef weinig tijd om te schrijven over.”

Its Showtime

Wat er nog aan vrije tijd over bleef werd opgeslokt toen hij als directeur en general manager werkte met It’s Showtime eigenaar Simon Rutz (geen schrijffout, wel bijna dezelfde achternaam) op internationale schaal kickbokswedstrijden ging organiseren. “Met de ‘It’s Showtime’ wedstrijden reisden we de hele wereld over. We hadden zelfs toppers als Badr Hari en Rico Verhoeven in onze ring. Ik moest zo’n 600 man aansturen toen we de Arena afhuurden. Toen bleek mijn dyslexie trouwens een voordeel want ik kon voor mijn geestesoog zo zien wie waar moest staan en werken”, aldus Wim.


Eerste boek een feit! (Foto: Suzanne Ruts)

Droom uit laten komen

Vijftien jaar slokte de organisatie van It’s Showtime al zijn tijd op. Toen er een eind kwam aan deze periode wisten genoeg anderen Wim te vinden voor 1001 klusjes. Maar de verhalen voor een boek bleven in zijn hoofd rondmalen tot Wim besloot zijn jeugddroom als schrijver uit te laten komen.

Wim: “Ik heb eerst een paar schrijfcursussen gevolgd om te leren hoe je de opzet maakt voor een boek. Ik kreeg tips van andere schrijvers hoe je een verhaallijn uitzet en volgt. Maar mijn eerste manuscript was een ramp! Het is inmiddels zeven keer veranderd. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn vrouw en goede vrienden die tips gaven waar mijn pen ontspoorde. Zij nam ook de grafische kant van het boek voor haar rekening.”

Trots vertelt hij dat uitgeverij Boekscout de eindversie van het manuscript zo goed vond dat verdere eindredactie overbodig bleek.


De omslag van het eerste avontuur van Jason Wood. 

Soort trance

Schrijven doe je vooral in stilte en die vond Wim in de overkapping in zijn tuin. Of in een stil hoekje in de lounge van Van der Valk in Oostzaan. “Ik bracht mijn vrouw naar Amsterdam en ging daar dan lekker schrijven tot ik haar weer ging ophalen. Ik ontdekte dat ik bij het schrijven in een soort trance raak. Ik ben in mijn leven nog nooit high geweest, maar dit geeft zo’n lekker gevoel dat ik alles om me heen vergeet. Tot en met het opdrinken van mijn koffie aan toe…”

Leesplezier

Rijk worden van de verkoop van zijn boeken is niet het doel van de Zaandammer. “Ik denk niet dat ik aan de verkoop geld ga overhouden. Dat is ook helemaal mijn doel niet. Ik heb het boek geschreven voor mijn kinderen en hun partners. Hun contouren zie je ook terug op de omslag van het boek. Het boek zelf heb ik opgedragen aan mijn kleinkind, een Hartekind (term voor kindje met hartafwijking-red.), waar het nu gelukkig goed mee gaat. Ik hoop vooral dat lezers tussen de vijftien en tachtig jaar plezier aan het avontuur van Jayson Wood gaan beleven. Dat het de jeugd aanzet meer te gaan lezen. Dan ben ik al helemaal happy.”

Inhoud

In Jayson Wood en het schilderijenmysterie krijgen de studenten een schoolopdracht waarmee ze van het ene avontuur in het andere komen. Door hun oplettendheid en nieuwsgierigheid komen ze op het spoor van wat misschien wel de grootste roof van de eeuw moet worden. Het begint allemaal met een werkstuk over de grootscheepse renovatie van het Rijksmuseum. Na een wilde achtervolging over de grachtengordel van Amsterdam leidt het spoor ze zelfs naar Italië.

Jayson Wood en het schilderijenmysterie telt 256 pagina’s, kost €22,99, inclusief verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België en is te koop via Boekscout.nl en te bestellen via BOL en in de boekwinkels. ISBN: 9789464897180.

Afbeelding
Wim Ruts voor de locatie waar het avontuur begint, het Rijksmuseum.
Afbeelding