'Hier moet het allemaal gebeuren' - Wormerveer is een multifunctionele cultuurtempel rijker

Nieuws

WORMERVEER - Het publiek weet de Wormerveerse Vermaning weer te vinden. Het monumentale kerkgebouw de Vermaning aan de Zaanweg is vorig jaar december na een grondige verbouwing van zes maanden weer opengesteld voor publiek. De vermaning is inmiddels een maand open en de eerste activiteiten hebben er plaats gevonden. "De reacties van de bezoekers en artiesten waren allemaal positief", vertelt Tjalling Beets.

Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt om zowel de kerkenraadskamers als de kerkzaal van de Wormerveerse Vermaning weer klaar voor gebruik te maken voor allerlei activiteiten. "Wormerveer kent een rijk verenigingsleven, maar met het sluiten van grote zalen zijn er weinig podia voor kunst, cultuur en maatschappelijke instanties over. Naast De Groote Weiver en de nieuwe initiatieven van De Lorzie biedt De Wormerveerse Vermaning ontwikkelingsmogelijkheden voor beginnende en gevorderde kunstenaars en maatschappelijke instanties. Wij willen het financiële drempel zo laag mogelijk gehouden. In de Wormerveerse Vermaning moet het allemaal gebeuren", laat Beets weten.

Multifunctioneel


De kracht van de Wormerveerse Vermaning is dat er heel veel mogelijk is. De unieke locatie is geschikt voor een concert, seminar, lezing, debat, filmvertoning, (bedrijfs)vergadering, presentatie en cursussen. Voor bijzondere gelegenheden is ook een receptie, diner mogelijk in samenwerking met horeca partners. Het gebouw beschikt nu over multifunctionele ruimtes met Wifi-netwerk, verschillende voorzieningen, zoals het gerestaureerde Flaes-kerkorgel uit 1855, een vleugel en twee piano’s, audio en video apparatuur en toneelverlichting.

Renovatie


"Na ruim vijf jaar plannen maken, hadden wij begin 2105 voldoende middelen bijeen voor de renovatiewerkzaamheden. Op 16 juni was de start. Als eerste kregen de kerkenkamers een nieuwe fundering en een kleine uitbreiding. Voordat het werk kon starten moest er een hoop worden opgeruimd en ingepakt. Zo werd het orgel geheel in plastic verpakt, evenals de vleugel", aldus Beets.
Hij vervolgt: "Na het funderingswerk werden de kerkenkamers volledig opgeknapt en ingericht. De toiletten werden vernieuwd, het stucwerk en interieur aangepakt en de keuken werd uitgebreid. Ook de toegang tot kerk en zolder is sterk verbeterd. Met de aanleg van een hellingbaan wordt ook de oude toegang tot de kerkenkamers in ere hersteld. Dit betekent voor mensen die minder goed ter been zijn, een grote verbetering."
Na ruim een half jaar verbouwen is het nu tijd voor het plannen van de activiteiten. "Wij zijn nu druk bezig met de activiteiten van 2016. Dat zijn er inmiddels al negentig. Al ruim twintig meer dan wat we in eerste instantie voor ogen hadden en we zijn nog niet klaar. Dus het ziet er goed uit", sluit Beets af.