Zaanstad scoort lager dan gemiddeld bij aantal vrouwen in gemeenteraad

Politiek
Het aandeel vrouwen in de politiek van Zaanstad bedraagt 25,6 procent. Waaronder bij de CU (linksboven en onder), VVD (midden) en Partij voor de Dieren (drietal rechts).
Het aandeel vrouwen in de politiek van Zaanstad bedraagt 25,6 procent. Waaronder bij de CU (linksboven en onder), VVD (midden) en Partij voor de Dieren (drietal rechts). (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid. Gemiddeld is drie op de tien gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit cijfers van stichting Stem op een Vrouw. In Zaanstad gaat het tien vrouwen in de lokale politiek (25,6 procent) tegen 29 mannen.

De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden. Dit valt op in de regionale cijfers: In vrijwel alle gemeenteraden zijn mannen in de meerderheid. In slechts 7 van de 345 gemeenten (twee procent) is minstens de helft van de raadsleden vrouw. Onder meer in Amsterdam, in Wageningen en in de nieuwe Noord-Hollandse fusiegemeente Dijk en Waard is dat het geval. 

In alle andere gemeenteraden zijn meer mannen dan vrouwen actief. Zo telt de gemeente Hardinxveld-Giessendam in totaal 17 raadsleden, waarvan geen enkele vrouw is. In Alblasserdam en Steenbergen bestaat zo’n vijf procent van de gemeenteraad uit vrouwen en in Bernheze, Renswoude en Tholen is dit aandeel minder dan tien procent.

Zaanstad lager

Van de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners vallen Dordrecht (24 procent), Zaanstad (26), Venlo (28) en Maastricht (29) op als gemeenten waar het aandeel vrouwen in de raad lager dan gemiddeld is. Amsterdam (51 procent), Delft (48,7) en Leeuwarden (46,2) vallen juist in positieve zin op.

Op provincieniveau telt Friesland relatief de meeste vrouwelijke raadsleden: meer dan 35 procent. Ook in Noord-Holland gaat het om meer dan een op de drie raadsleden. Met net iets meer dan een kwart van de raadsleden telt Limburg relatief het kleinste aandeel vrouwen in de gemeenteraad.

Daling

Volgens stichting Stem op een Vrouw zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in de raad, maar is het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar ook gedaald. Direct na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was nog 34 procent van de raadsleden een vrouw. Inmiddels is dat aandeel gezakt naar 31 procent.

De stichting turfde ook wat de meest voorkomende namen van gemeenteraadsleden zijn. De top 10 bestaat volledig uit mannennamen: Jan, Peter en Henk vind je het vaakst terug in de raadzalen.