Het aandeel vrouwen in de politiek van Zaanstad bedraagt 25,6 procent. Waaronder bij de CU (linksboven en onder), VVD (midden) en Partij voor de Dieren (drietal rechts).
Het aandeel vrouwen in de politiek van Zaanstad bedraagt 25,6 procent. Waaronder bij de CU (linksboven en onder), VVD (midden) en Partij voor de Dieren (drietal rechts). (Foto: aangeleverd)

Zaanstad scoort lager dan gemiddeld bij aantal vrouwen in gemeenteraad

Politiek

ZAANSTAD - In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid. Gemiddeld is drie op de tien gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit cijfers van stichting Stem op een Vrouw. In Zaanstad gaat het tien vrouwen in de lokale politiek (25,6 procent) tegen 29 mannen.

De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden. Dit valt op in de regionale cijfers: In vrijwel alle gemeenteraden zijn mannen in de meerderheid. In slechts 7 van de 345 gemeenten (twee procent) is minstens de helft van de raadsleden vrouw. Onder meer in Amsterdam, in Wageningen en in de nieuwe Noord-Hollandse fusiegemeente Dijk en Waard is dat het geval. 

In alle andere gemeenteraden zijn meer mannen dan vrouwen actief. Zo telt de gemeente Hardinxveld-Giessendam in totaal 17 raadsleden, waarvan geen enkele vrouw is. In Alblasserdam en Steenbergen bestaat zo’n vijf procent van de gemeenteraad uit vrouwen en in Bernheze, Renswoude en Tholen is dit aandeel minder dan tien procent.

Zaanstad lager

Van de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners vallen Dordrecht (24 procent), Zaanstad (26), Venlo (28) en Maastricht (29) op als gemeenten waar het aandeel vrouwen in de raad lager dan gemiddeld is. Amsterdam (51 procent), Delft (48,7) en Leeuwarden (46,2) vallen juist in positieve zin op.

Op provincieniveau telt Friesland relatief de meeste vrouwelijke raadsleden: meer dan 35 procent. Ook in Noord-Holland gaat het om meer dan een op de drie raadsleden. Met net iets meer dan een kwart van de raadsleden telt Limburg relatief het kleinste aandeel vrouwen in de gemeenteraad.

Daling

Volgens stichting Stem op een Vrouw zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in de raad, maar is het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar ook gedaald. Direct na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was nog 34 procent van de raadsleden een vrouw. Inmiddels is dat aandeel gezakt naar 31 procent.

De stichting turfde ook wat de meest voorkomende namen van gemeenteraadsleden zijn. De top 10 bestaat volledig uit mannennamen: Jan, Peter en Henk vind je het vaakst terug in de raadzalen.

Afbeelding
Gewonde bij ongeluk op N246 bij Assendelft 112-nieuws 1 feb, 19:35
Afbeelding
Hartverwarmende reacties tijdens Sportgala op Zaans Gezonde Tochie Uitgaan 1 feb, 17:06
Afbeelding
Op de bres voor behoud dorpsblad Het Lint in Assendelft Algemeen 1 feb, 15:56
Afbeelding
Vergunning voor bouw Parel van Zuid nu rond Algemeen 1 feb, 12:27
Afbeelding
Belastingaangifte over 2022 doen: zo werkt het Algemeen 1 feb, 12:23
Afbeelding
'Schulden gaan niet vanzelf weg' Algemeen 1 feb, 09:15
Afbeelding
Happy in Holland te zien in het Zaantheater Uitgaan 1 feb, 08:50
Afbeelding
Zaanse sportsterren stralen in Zaantheater Sport 31 jan, 16:58
Afbeelding
Dino Day in Natuurmuseum Uitgaan 31 jan, 12:27
Afbeelding
'Verbod E-sigaret met smaakje werkt averechts' Algemeen 31 jan, 12:08
Afbeelding
Brons voor Zaanse Roller Club Pauwin op NK Showrijden Sport 31 jan, 11:04
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:12
Afbeelding
Nieuw kleurrijk initiatief: De Zaanse Regenboogprijs Algemeen 31 jan, 09:07
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.