Melchior Mattens, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Zaanstad

Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad aan het woord

Politiek
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD – Melchior Mattens, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Zaanstad, gaf in onze rubriek ‘Lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Zaanstad aan het woord’ de volgende antwoorden.

Zaans Stadsbladlezer Wouter Hulsthoff stelde met name aan de Partij voor de Dieren deze vragen: Jullie willen energie besparen en radicaal schoon opwekken. Hoe kunnen we volgens jullie dan besparen als gemeente en wat moet ik me voorstellen bij radicaal schoon opwekken?

“Onze volledige energievoorziening moet fossielvrij. Daarvoor willen wij inderdaad schoon gaan opwekken. Met radicaal bedoelen we dat we dit snel gaan doen, en dat het écht schoon is, dus wel zon en wind, maar géén biomassa. We doen dit kleinschalig, met oog voor mens, dier en milieu. We doen er alles aan om slachtoffers onder bijvoorbeeld vogels te voorkomen en de biodiversiteit mag niet verder achteruitgaan. Energie besparen is eigenlijk de topprioriteit. Wat je niet verbruikt, hoef je tenslotte ook niet op te wekken, en dat betekent dat we bijvoorbeeld minder windturbines nodig hebben. Het betaalbaar maken van woningisolatie voor elk huishouden in Zaanstad is ons speerpunt. Daarnaast gaan we grote energieslurpende bedrijven aanpakken zoals datacenters en Schiphol.”

Hoe denkt de PvdD de luchtkwaliteit in Zaanstad noord te verbeteren als er geen A8-A9 verbinding komt?

“Voorop gesteld, willen we een schone leefomgeving voor Zaanstad noord, dan zullen we minder én schoner moeten gaan rijden. Het aanleggen van extra asfalt verschuift alleen problemen, leidt tot extra autoverkeer én is een enorme aanslag op onze natuur. Voor een miljard euro die deze snelweg kost kunnen we ook het OV verbeteren, milieuzones maken tegen sterk vervuilend verkeer én van Krommenie en Wormerveer een groene oase maken. Daar kunnen we – in tegenstelling tot de A8-A9 – wel direct mee beginnen.”

Waarom moeten alleen de hondenbezitters boeten voor de financiële problemen van de gemeente Zaanstad? Honden hebben een goede invloed op de mensen, maken mensen minder eenzaam, helpen kinderen met problemen, helpen mensen met PTSS en zo kan ik nog wel even doorgaan.

“De PvdD wil de hondenbelasting direct afschaffen. Wij zijn principieel tegen een belasting op zuiver de aanwezigheid van een dier. En het afschaffen kán ook, want we hoeven andere belastingen slechts een klein beetje te verhogen om het te betalen. Voor de PvdD is daarbij wel het uitgangspunt: de vervuiler betaalt.”

Waarom zouden de kiezers op uw partij ‘moeten’ stemmen?

“De Partij voor de Dieren laat andere partijen harder lopen voor mens, dier, milieu en klimaat. Hoe meer zetels, hoe meer die invloed doorwerkt in beleid. Hou vast aan je idealen!”