Column burgemeester Hamming

Werken aan meer veiligheid op straat

Politiek
Afbeelding
(Foto: Bart Homburg)

Dagelijks fiets ik vanuit mijn huis naar het Stadhuis in Zaandam. Even de frisse lucht in voor en na een werkdag is altijd prettig. Daarnaast wandel ik regelmatig door het centrum en breng ik vaak werkbezoeken overal in onze mooie gemeente.

Over het algemeen voel ik me heel veilig op straat. Gelukkig. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Omdat op verschillende plekken in Zaanstad inwoners, ondernemers en bezoekers op straat structureel overlast ervaren, breidt de gemeente het zogenoemde “beleid verblijfsontzeggingen” uit. De verblijfsontzegging is een handhavingsinstrument waarmee kortdurend de toegang voor een bepaald gebied kan worden ontzegd.

Met de uitbreiding is besloten om bij het Kaaikhof in Assendelft en in de omgeving van De Tref in Zaandam het beleid van verblijfsontzeggingen in te voeren. Daarnaast krijgen ook de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (boa’s) naast de politie de mogelijkheid om verblijfsontzeggingen op te leggen.

Hiermee willen we ervoor zorgen dat mensen die veel overlast geven beter aangepakt kunnen worden. Het gaat dan onder andere om vandalisme, verdovende middelen gebruik (drugs, alcohol, lachgas), en intimidatie.

Als we een jongere aanspreken op gedrag dan wordt het moment meteen gebruikt om contact te leggen, met hem en zijn familie. Gekeken kan dan worden of er extra zorg of ondersteuning nodig is om dit gedrag te voorkomen. Daarmee werkt deze maatregel niet alleen repressief maar ook preventief.

De politie en de boa’s treden al op tegen overtredingen en strafbare feiten, maar zij merken dat het enkel uitdelen van boetes niet voldoende werkt. We verwachten dat de verblijfsontzegging kan helpen om deze overlast tegen te gaan en denken daarmee het veiligheidsgevoel op straat te vergroten.

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad