Is KZ bij machte de PKC sterren verslaan?

Sport
Afbeelding
(Foto: KNKV)

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kenonz Korfbal League nadert het absolute hoogtepunt met rasse schreden. De Top 4 start komend weekeinde met de Playoffs. Naast LDODK, DVO en PKC speelt de Zaanse trots Koog Zaandijk daar een belangrijke/kansrijke rol in. De ‘Koogers’ beginnen zaterdag met een uitwedstrijd bij PKC.  

De doelstelling bij KZ was dit jaar het behalen van een top-3 positie is. Dat leek in Koogse ogen de manier om in de Playoffs het favoriete PKC zouden kunnen ontlopen. In de reguliere competitie werd deze doelstelling op één punt na net niet behaald. PKC eindigde als nr 1 (18 gespeeld, 31 punten) met daarachter met alle drie 27 punten uit evenveel wedstrijden LDODK, DVO en KZ. 

All round tegenstanders

Voormalig voorzitter Alfred Ankum waagt zich op de website van zijn club aan een voorbeschouwing. “De uitdaging voor de komende twee zaterdagen is om het favoriete PKC te verslaan en af te houden van de zoveelste Ahoy-finale op rij. Een bijzonder lastige klus, want het Papendrechtse sterrenensemble kent bijzonder veel kwaliteit. Vrijwel alle spelers en speelsters in het wit-groen zijn zeer allround: kunnen sterk verdedigen, goed rebounden en makkelijk scoren, maar zijn ook bereid zich op te offeren voor een medespeler die betere kansen krijgt. Maar niets is onmogelijk.” 

Hele team moet er staan

In de competitie (twee kleine nederlagen) etaleerde KZ tegen de Papendrechters niet de topvorm, die er in andere wedstrijden wel was. Dat was – zo signaleert Ankum, niet alleen de verdienste van PKC. “Het moment is gekomen dat zaterdag niet slechts één of twee van onze spelers in topvorm zijn, maar dat het hele team over de volle breedte rijkelijk de korf weet te vinden.”

Binnen de kringen van KZ is men vol vertrouwen op een goede afloop. Met circa 300 supporters zal de club naar Papendrecht af reizen. Het is aan de coaches met hun ploegen een goed wedstrijdplan te maken.

Gekleurde voorkeur 

Ankum: “Een plan gericht op het ontregelen van zowel de beste schutters als de reboundkracht bij PKC. En net als in de reguliere uitwedstrijd tegen PKC zal er een tactisch schaakspel ontstaan tussen de coaches van wit (-groen) en zwart(-blauw). Een schaakspel waarbij pionnen worden opgeofferd om Koningen uit te schakelen, waarbij hoogspringende paarden de bonkige torens bestrijden in de rebound, waarbij lopers zorgen voor dynamiek in het spel en waarbij naar verwachting de rol van de Koninginnen aan beide kanten de doorslag zal geven. Moge zwart deze partij winnen!” eindigt de oer KZ’er zijn voorbeschouwing.

Nog drie keer vlammen

Heel korfbalminnend Zaanstreek hoopt/rekent zaterdag te zien dat KZ voor een verrassing gaat zorgen. Zowel bij winst als bij onverhoopt verlies valt op 6 april om 20.00 uur in een ongetwijfeld uitverkochte thuishal Topsportcentrum De Koog pas de definitieve beslissing. Normaliter zal - na een positief verloop voor KZ - het Friese LDODK daarna de volgende tegenstander zijn. Dit team wordt  beter geacht dan DVO dat eerst naar Gorredijk moet afreizen.