Expositie Human - Nature bij Artzaanstad

Uitgaan
Human - Nature, een spannend visueel geheel dat uitnodigt tot gesprek en contemplatie.
Human - Nature, een spannend visueel geheel dat uitnodigt tot gesprek en contemplatie. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Bij Artzaanstad, Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein) opent 12 november de expositie Human - Nature. Een spannend visueel geheel dat uitnodigt tot gesprek en contemplatie. 

De opening wordt om 15.30 uur verricht door Willem Jan Otten en Vonne van der Meer. Tevens is er live muziek van Noha Saré. Willem Jan Otten is dichter, essayist. Vonne van der Meer is schrijver van romans en verhalen. In zesenveertig jaar onder één dak is dit voor het eerst dat zij als ‘schrijvend echtpaar’ optreden. De Amsterdamse zangeres Noha Saré valt op door haar krachtige maar tegelijkertijd gevoelige en indringende stemgeluid. .

Gedetailleerd

In de expositie toont Artzaanstad tot en met 8 januari tekeningen van en schilderijen van van Sam Drukker en Sandra Kruisbrink. Behalve de liefde voor de kunst delen zij ook de liefde voor elkaar. De grote verschillen schuilen in hun onderwerpen en de manier van werken. Sandra maakte verstilde tekeningen op papier. De basis is vaak een foto van lege, bijna desolate landschappen gemaakt tijdens haar reizen naar onder andere Noorwegen en IJsland. Het lijken simpele strepen en lijnen maar Sandra’s tekeningen zijn doorwerkt en arbeidsintensief met oog voor het kleinste detail. Je wordt als kijker als het ware het landschap ingezogen.

Chaos

In het atelier van Sam Drukker regeert de georganiseerde chaos. Stapels schilderijen begroeten je bij binnenkomst. Het volgende dat opvalt zijn een tafel vol met verftubes, een oude stoel, de schildersezel en veel oude, vaak gevonden, materialen als hout en zeildoek. Die vormen de basis waarop Sam zijn portretten schildert. Met een vlot handschrift en licht/donker contrast ontstaan schilderijen met mensen in de hoofdrol. Kunstwerken die je een verhaal vertellen en je raken. Van een bijna simpel ogend portret tot de mens in al zijn kwetsbaarheid en imperfectie.

Invalshoeken

Het samenbrengen van de verhalen van Sandra en Sam, ieder zo eigen met potlood of penseel verwoord, maken deze tentoonstelling tot een spannend en prachtig visueel geheel. Beiden benaderen hun onderwerp vanuit een andere invalshoek waar bij de een de mens centraal staat en bij de ander de natuur. In deze tentoonstelling is te zien hoe deze twee onderwerpen zich tot elkaar verhouden, in verschillen en overeenkomsten. De in de tentoonstelling getoonde werken zijn te huur en te koop.

 Artzaanstad is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur.