Menskracht gezocht voor nieuw festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’

Uitgaan
De kerngroep ‘Zaandijk Aan Tafel!’ v.l.n.r. : Ron Witbaard, Leo Walraven, Richard Kok, Dennis Meijer, Gert van Houts en Rob Witbaard (op de foto ontbreekt Age de Jong).
De kerngroep ‘Zaandijk Aan Tafel!’ v.l.n.r. : Ron Witbaard, Leo Walraven, Richard Kok, Dennis Meijer, Gert van Houts en Rob Witbaard (op de foto ontbreekt Age de Jong). (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Zaandijk staat op de weekenden 16/17 en 23/24 september in het teken van eten tijdens het meerdaags theatraal en muzikaal festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’. Een dorpsfeest dat  is gebaseerd op eetverhalen van 100 Zaandijkers. 

Grootschalig meerdaags theatraal en muzikaal festival gebaseerd op eetverhalen van 100 Zaandijkers 

Het festival wordt gemaakt door dezelfde mensen van de stichting Zaandijk Leeft! die in 2019 -bij het 525-jarig bestaan van het dorp Zaandijk- de succesvolle muziektheatervoorstelling ‘Op zoek naar Mika’ organiseerden op het Zaanplein aan de Zaan.

Brainstorm

De voorzitter van Zaandijk Leeft! Ron Witbaard vertelt: “In 2019 nam ik na de voorstelling de voorzittershamer over van Jan Duijvis en had ik een aantal nieuwe activiteiten op mijn lijstje staan, waar onder tweejaarlijks een theatervoorstelling in Zaandijk. Maar ja, toen kwam corona en kwam het er niet van. Vorig jaar hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken om in 2023 vóór en mét Zaandijkers een nieuwe voorstelling te bedenken en op te zetten. Tijdens een van de brainstormsessies ontstond het idee om ‘iets’ te gaan doen met eten in Zaandijk, in vroeger tijden, nu en in de toekomst . Enthousiast over het idee zijn we verder aan de slag gegaan en ontstond een grootschalig meerdaags theatraal en muzikaal festival, gebaseerd op eetverhalen van 100 Zaandijkers.”

Interviews

Zaandijkers (met postcode 1544), jong en oud, man en vrouw, verschillende culturen en achtergronden uit heel Zaandijk ‘aan beide kanten van het spoor’ werden de afgelopen maanden geïnterviewd door ervaren interviewers over hun eetgewoontes aan tafel.

“Het zijn herkenbare, ontroerende en grappige verhalen over hoe het vroeger ging en wat daarvan is meegenomen”, aldus Richard Kok, artistiek leider en regisseur. “Welke rituelen van veraf naar Zaandijk werden gebracht en hoe van niets toch iets werd gemaakt. Hoe saamhorigheid maar ook eenzaamheid een plek aan de tafel had en heeft. En hoe belangrijk het is om ook aandacht te hebben voor het heden en de toekomst van ons voedsel. En ook de scholen in Zaandijk gaan we vragen om met hun leerlingen in gesprek te gaan over eten en hun tafelgewoontes thuis. Persoonlijk kijk ik erg uit naar de uitkomsten daarvan.“

‘Wat aten we vroeger, wat eten we nu en wat gaan we eten in de toekomst?’  

Richard Kok: “We gaan korte voorstellingen spelen over eten in vroeger tijden en nu in grote en kleine huiskamers van Zaandijkers. In de Rode Buurt Buurt, Domineestuin, aan de Lagedijk en in de Zaandijkerkerk kan het publiek op beide dagen in de middag en vroege avond in totaal zo’n twaalf theatrale en muzikale voorstellingen bezoeken tijdens het ‘Zaandijk Aan Tafel! Huiskamerfestival’. De bewoners die we hebben gevraagd hun woning dat weekend beschikbaar te stellen reageerden stuk voor stuk enthousiast en zonder voorbehoud. Ook Parteon, die haar huurwoningen in de Rode Buurt gaat renoveren en innoveren, reageerde positief. We zijn natuurlijk heel blij mee met een ieders medewerking. Het tweede weekend staat in het teken van eten nu en in de toekomst. In een grote festivaltent in het festivalcentrum nabij de fabriekshal van Pielkenrood vindt ’s avonds het Zaandijk Aan Tafel! Muziektheater plaats. Wat aten we vroeger, wat eten we nu en wat gaan we eten in de toekomst? Onder het genot van allerlei bijzondere hapjes -Zaandijkers hebben hun wortels in de hele wereld- presenteren we verhalen uit de interviews, zien we beelden bij de mensen thuis en verzorgt bovenal de fenomenale huisband, samen met het publiek, de muzikale slotact van dit bijzondere festival.”

Kijk-, lees- en kookboek

Ron Witbaard besluit: “We geven ook een kijk-, lees- en kookboek ’Zaandijk Aan Tafel!’ uit. Het boek met heel veel foto’s gaat over de interviews, het festival en de locaties en favoriete recepten van de interviewers. Het festivalmenu is zeker nog niet definitief. We denken nog steeds na over de ingrediënten van hetgeen we gaan opdienen. Maar in grote lijnen staat het vast en we hopen natuurlijk op heel veel publiek.”

Nog menskracht nodig

Om het festival te organiseren is veel menskracht nodig. De kerngroep is op zoek naar onder meer: acteurs (ervaring is niet noodzakelijk), medewerkers, publieksbegeleiders, productieleider, locatie coördinatoren, talent in de vorm van zang, koken, goochel, etc.. Informatie en aanmelden voor 11 maart bij Dennis Meyer; dennismeyer1956@gmail.com of 06 -5519 5855,  Richard Kok; richard-kok@hotmail.com of 06 - 2460 8662. 

Afbeelding