Samenwerking tussen brouwerij ’t IJ en Zaanse Bokketochie een feit

Uitgaan
De samenwerkingsovereenkomst is getekend, tijd om daarop te proosten, uiteraard met een speciaalbiertje van brouwerij 't IJ. V.l.n.r. Marco Oldenhof, Serge van Egdom en Willem Wijker.
De samenwerkingsovereenkomst is getekend, tijd om daarop te proosten, uiteraard met een speciaalbiertje van brouwerij 't IJ. V.l.n.r. Marco Oldenhof, Serge van Egdom en Willem Wijker. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “Dit is ons nieuwste bier; ’t Gouden IJ. Een bovengistend goudblond bier dat best eens onze nieuwe bestseller kan worden”, zegt Serge van Egdom. De accountmanager van Brouwerij ’t IJ had de nieuwkomer in het assortiment meegenomen om gepast te klinken op het nieuwe partnership tussen de brouwerij en de stichting Zaanse Bokketochie. Met deze samenwerking wordt de komende 54e editie van de beroemde Zaanse bokbiertocht naar een stevig hoger niveau getild. De Amsterdamse brouwerij ’t IJ maakt immer deel uit van Duvel Moortgat, een familie van authentieke kwaliteitsbrouwers met een oorsprong sinds 1871.

‘Partnership is kwaliteitsslag in voordeel bezoekers Zaanse Bokketochie’

De passie voor speciaalbier is onmiskenbaar als we zelf ’t Gouden IJ proeven. Een verrassend toegankelijk, fris smakend blondbier van 7,5 procent. Een regelrecht feestje voor je smaakpapillen. Door de samenwerking tussen de Zaanse stichting en de brouwerij zullen bezoekers aan het Zaanse Bokketochie bij alle deelnemende Zaanse horecazaken ook dit soort bijzondere speciaalbieren voortaan kunnen proeven.

Professionaliseren

“We waren al enige tijd in gesprek met elkaar en zijn blij onze samenwerking nu te kunnen bekrachtigen”, stelt stichtingsvoorzitter Willem Wijker. “Zonder onszelf op de borst te willen kloppen, het is toch uniek dat we al meer dan dertig jaar het Zaanse Bokketochie organiseren? Ons streven is steeds verder professionaliseren. Met dit partnership maken we een kwaliteitsslag in het voordeel van de bezoekers aan ons Bokketochie. Dat uit zich niet alleen in het kwaliteitsassortiment aan biersoorten van ’t IJ, maar ook in de kwaliteit van de cadeaus die je krijgt als je een volle kaart inlevert.”

IJ-bieren in Zaanse horeca

“Dit partnership voor het Zaanse Bokketochie is het beste wat ons als stichting is overkomen. Samenwerken met een kwaliteitsbrouwerij die praktisch ‘in onze achtertuin’ ligt, wie droomt daar nou niet van?”, zegt penningmeester Marco Oldenhof. “De samenwerking is ook merkbaar voor de klanten die onze horecazaken bezoeken. Zo kun je nu bij onze zaken exclusief het PaasIJ proeven. Een vroeg lentebok, licht amberkleurig bier dat zacht en licht kruidig van smaak is. Een IJ-bier om in het voorjaar gretig naar op zoek te gaan.” 

Deelnemers

Deelnemers aan het Zaanse Bokketochie zijn café Zaanzicht aan de Oostzijde, eetcafé De Toog, Zuideinde in Koog aan de Zaan, Borrel Bar Bruizz op de Dam in Zaandam, Grand Café Batavia 1894, Veerdijk in Wormer en bij Het Heerenhuis, Zuiderweg in Wijdewormer.

Duurzaamheid

Verbinding zoeken met de Zaanse kwaliteitshoreca en het uitbouwen van de naamsbekendheid van de Amsterdamse brouwerij in de Zaanstreek vormen onderdelen van het partnership. Duurzaamheid hoort daar bij.

“Duurzaamheid was mede de reden dat we met elkaar in gesprek zijn geraakt. Zo zal voortaan al het plastic drinkwerk bij het Zaanse Bokketochie worden gerecycled”, licht Serge van Egdom toe.

Groei naamsbekendheid

Menig bierdrinker heeft al kennis gemaakt met de kwaliteit van brouwerij ’t IJ. “Ons IJwit wordt al goed gedronken en geschonken in de Zaanstreek. Bierfans weten onze speciaalbieren als Natte (dubbel) en Zatte (tripel) zeker te vinden. Maar we willen verder groeien in naamsbekendheid. We zien in de organisatie die - al vele tientallen jaren een geweldig evenement neerzet als het Zaanse Bokketochie - een partner in dezelfde kwaliteit die wij nastreeft. Dat doen ze in het event zelf, maar ook individueel als horecaondernemers.”

Zeer goed gezelschap

Brouwerij ’t IJ is als onderdeel van Duvel Moortgat in zeer goed gezelschap van de Belgische brouwerijen die topbieren als Duvel, La Chouffe, Liefmans en De Koninck produceren. Ook hoort er een brouwerij in Italië en diverse in Amerika bij de brouwersfamilie.

Lentebokjes proeven

De lenteboktocht staat op zaterdag 25 en zondag 26 mei in de agenda. Houd www.facebook.com/ZaansBokketochie/ in de gaten voor nadere informatie. Ook in Nieuwsblad Zaanstad komen we binnenkort terug op het komende Zaanse Bokketochie.