Zondag genieten van unieke Zaanse beelden tijdens Filmfestival Zaanstad

Uitgaan
Met paard en wagen over de Zaanbrug....
Met paard en wagen over de Zaanbrug.... (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK –Liefhebbers van unieke Zaanse historische filmbeelden kunnen komende zondag – 24 maart – hun hart ophalen tijdens het Filmfestival Zaanstad 50 jaar. De Videoclub Zaanstreek Noord toont in de Stoomhal, Pakhuisplein 44, prachtige films over bekende Zaanse onderwerpen.

Er zijn vier thematisch blokken van ieder 45 minuten met titels als Typisch Zaans, Zaanse Verhalen en Zaanstad in Bedrijf. Met historische films over bekende Zaanse fabrieken als de blikfabriek van Krommenie (Verblifa), Boon cacao, de houthandel in Zaandam, de Artillerie Inrichting (A.I./Hembrug) tot en met een actuele film over de bouw van de nieuwe Zaanbrug.

Beelden ‘pellen’

De unieke films komen deels uit het eigen archief van de videoclub, deels uit het Zaans gemeentearchief en bij andere videoclubs vandaan. De gevonden films zijn eerst ‘gepeld’ om de mooiste beelden eruit te halen, voorzien van bijpassende muziek en strak/snel eigentijds gemonteerd.

Verkademeisjes en ‘Het mysterie van Wormer’ 

Bezoekers kunnen genieten van pareltjes uit de Zaanse historie zoals de eerste Albert Heijn reclame, het Bischoff tegeltableau (het beroemde warenhuis dat ooit op de hoek Westzijde/Stationsstraat in Zaandam stond-red.) , een voormalige bedrijfsleider vertelt over de ‘Verkademeisjes’ tot en met een korte film over ‘Het mysterie van Wormer’.

Clubavonden in De Lorzie

De Videoclub Zaanstreek Noord komt op de dinsdagavond in de oneven weken bijeen in buurtcentrum De Lorzie. Zie ook https://videoclubzaanstreeknoord.nl om te zien welk filmblok wanneer begint.

De films zijn van 10.30 tot 16.00 uur te zien. (deur open 10.00 uur.) Voor de entree hoef je het niet te laten: voor slechts 4 euro kun je de hele dag genieten van unieke Zaanse filmbeelden.